před 6 lety Děkování56 lidí poděkovalo

Historie chleba: od náhodného vynálezu kvásku až po droždí

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Přemýšleli jste někdy o tom, jak starý je vlastně chlebový kvásek, jak vznikl a kdy se vynalezl první chleba? Provedu vás v krátkosti a stručnosti od historie chleba, vzniku kvásku až po současnost.

Prvopočátky „chleba“

Na začátku člověk pojídal zrnka obilí tak, jak je našel. Když objevil oheň, začal zrna pražit. Později i mlít v kamenných hmoždířích a primitivních mlýnech. Z takto rozemletého obilí vznikaly první kaše a později i chlebové placky (tzv. nekvašený chléb, který se ještě stále vyrábí, např. v mnoha afrických a asijských zemích) pečené na rozpálených kamenech. Různé druhy „chlebů“ tehdy vyráběly všechny vyspělé kultury – Egypťané, Řekové, Féničané, Židové atp. Tato doba se označuje jako neolit a první poznatky o chlebu sahají až do období 10 000 let př. kr.

Objevení „zázraku“ kvašení

Kvásek a kvašený chléb pochází ze starověkého Egypta z doby před 6000 lety. Jedná se o nejstarší formu kynutého chleba. Jednoho dne Egypťané zapomněli na sluníčku těsto na nekvašený chléb, který často vyráběli. Těsto díky času, teplu a působení bakterií vykynulo, bylo lehčí a vzdušnější než původní ploché chleby. Egypťané si toho všimli a upekli ho. Záměrně začaly těsto nechávat kynout a proces se opakoval. Vznikl první kvásek a od té doby se začal pravidelně používat k výrobě chleba. V Česku byla nejstarší pec na výrobu chleba objevena v Bylanech u Olomouce a pocházela z období zhruba 4800 – 4600 př. n. l.

Prolomení tradic s příchodem droždí

První kynutý chléb byl tedy kváskový a obsahoval pouze mouku, vodu, sůl a kmín. Kvásek se používal při pečení chleba až do středověku. Do té doby si lidé pekli chleba doma sami. Až teprve potom přišli první pekaři a pro obyvatelstvo byli váženými měšťany. Pekařské řemeslo podléhalo přísných předpisům. Od 19. století se pravidla uvolnila a tradiční pečení chleba se začalo měnit v průmyslovou výrobu. V tuto dobu kvásek pomalu nahradilo pekařské droždí a výživná celozrnná mouka se nahradila prázdnou moukou bílou.

Věděli jste, že … ?

  • V dnešní době se v Česku upeče denně okolo 1 milionu chlebů. Tj. ročně zhruba 300 tisíc tun chleba.
  • Máme tu zhruba 700 pekáren.
  • Nabídka chlebového sortimentu je jednou z nejpestřejších v Evropě.
  • A proč se vlastně říká chlebu „chleba“? Původ tohoto slova je v pragermánském názvu „hlaiba“, ze kterého se za století vyvinulo naše známé slovo „chléb“ a „chleba“.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 56 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨