před 6 měsíci Děkování62 lidí poděkovalo

Fermentované zázvorové pivo aneb letní šumivá limonáda

Mírně nasládlá, svěží, plná bublinek a říznutá zázvorem. Jednoduše ideální probiotické pití do letních dní. Tato super limonáda, kterou si doma ochočíte, u vás velmi brzy zdomácní!
Toto je fermentovaný super-recept s blahodárnými účinky na mikrobiom.

Zázvor je mocná rostlina, která se používá různými způsoby – ⁠od teplých pokrmů (asijská jídla, např. stir-fry), přes marinády, čaje, až po kvašení (fermentovaný zázvor nebo jako přísada do kimchi). Jeho pikantní a zahřívající chuť se hodí téměř kamkoliv.

Kromě kuchyně má své místo také při léčení, například k podpoře imunity nebo trávení. A my teď jeho zdravotní benefity využijeme a vytvoříme si zdravou a lahodnou domácí šumivou limonádu – ⁠tzv. zázvorové pivo (ginger beer).

Zázvorové pivo. Co si představit? Nejedná se o typické pivo, které se vaří tradičně z obilovin, chmele a pivovarských kvasnic. Toto pivo, podobně jako kombucha, téměř neobsahuje alkohol a jedná se spíše o probiotickou osvěžující limonádu připravenou ze sladké vody a zázvorové šťávy.

Co je to ginger bug

Takto se v angličtině označuje startér pro výrobu zázvorového piva (resp. spíše osvěžující fermentované šumivé limonády).

K výrobě není třeba žádné SCOBY (tj. symbiotické kolonie bakterií a kvasinek, jako je například kombucha nebo tibi krystaly), protože slupka zázvoru přirozeně obsahuje bakterie. Ale pokud ji máme, můžeme SCOBY použít. Říká se jí Ginger beer plant, ginger beer bug nebo ginger been monster (GBP), vypadá podobně jako tibi krystaly (polysacharidové hrudky, složené z kvasinek Saccharomyces florentinus a bakterií Lactobacillus hilgardii) a dá se sehnat i u nás (např. zde).

Ingredience:

Startér (tzv. ginger bug):

  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce třtinového (nebo jiného) cukru
  • 1/4 litru vody

Pivo (tzv. ginger beer):

  • 4 litry vody
  • 320-350 g cukru (nebo jiného sladidla)
  • palec zázvoru
  • šťáva ze 2 citrónů
  • koření (skořice aj.)
  • startér

1. Založíme si startér

Dobře omyjeme zázvor a včetně kůry (na ní jsou prospěšné bakterie) ho najemno nastrouháme a lžíci vložíme do sklenice. Přidáme lžíci cukru a zalijeme 1/4 litrem vody. Zamícháme, přehodíme látkou nebo kapesníčkem a necháme fermentovat.

2. Dokrmíme startér

Další den startér opět dokrmíme lžící cukru a lžící strouhaného zázvoru (i s kůrou) a znovu zakryjeme a necháme fermentovat. Toto krmení opakujeme 5–⁠7 dní.

Postupně začneme vidět malé bublinky. Jakmile máme hotový startér, můžeme dělat limonádu.

3. Vytvoříme pivo

V hrnci smícháme vodu, na plátky nakrájený zázvor a případně koření (např. 3 celé skořice, můžeme použít také hřebíček, badyán nebo třeba mátu, meduňku aj.) a mírně vaříme cca 15 minut. Poté přidáme citronovou šťávu a necháme 10 minut odstát.

Vytáhneme zázvor a koření a přidáme sladidlo. Necháme zchladit (ideální teplota je ta, když vložíme malíček, aby tekutina nepálila) a nalijeme zcezený startér z kroku č. 2. Promícháme.

4. Necháme fermentovat

Pivo nalijeme do sklenic, zašroubujeme víčkem a necháme 3–⁠14 dní fermentovat v pokojové teplotě (doba záleží od okolní teploty; v létě je fermentace rychlejší než v zimě) do doby, až začne tvořit bublinky a chutná nám. Poté ho nalijeme do sklenic a umístíme do lednice vychladit. Vydrží až 2 týdny.

Hotovo! Můžeme popíjet (třeba i s většími dětmi)⁠ 🙂

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 62 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Komentáře

Chcete přidat komentář k článku?

Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.