před měsícem 12 to se mi líbí

Domácí ovesná smetana ze 2 ingrediencí – 0,5 l za pouhých 8 Kč

Máte rádi jemné a lahodné smetanové omáčky, krémové polévky a dezerty? My také! Nechtěli jsme ale platit hříšné peníze za kupované rostlinné smetany, tak jsme si ji vyrobili doma za pár kaček. Přinášíme vám snadný návod, jak na to.

Ingredience:

  • 2 šálky jemných nebo celých ovesných vloček (200 g) (nebo 1 šálek vloček a 1 šálek kokosu)
  • 3 šálky vody (600 g)
  • špetka soli

Pokud chcete krémovou smetanu, přidejte také:

  • 2 lžíce kvalitního oleje (pro použití do slaných jídel olivový, pro sladké pokrmy za studena lisovaný BIO řepkový; ne kokosový, tuhne)

1. Namočíme vločky

Ovesné vločky (případně pro ovesno-kokosovou variantu vločky a kokos) zalijeme vodou a necháme minimálně 10–⁠30 minut namočené.

Tip: Ještě zdravější smetanu budete mít, když vločky necháte přes noc namočené ve vodě, případně do vody přidáte ještě lžičku kvásku, jogurtu, pár kapek jablečného octa, nebo jakékoliv jiného probiotické potraviny. Odbourají se tak antinutriční látky a vločky, resp. smetana z nich, bude mnohem stravitelnější.

2. Jdeme mixovat

Vločky (případně vločky a kokos) i s namáčecí vodou nalijeme do mixéru, přidáme špetku soli a rozmixujeme na hladkou směs. Pokud chceme krémovější smetanu, v průběhu mixování přiléváme olej (2 lžíce), jinak můžeme vynechat.

3. Přecedíme

Nachystáme si mísu a směs přecedíme buď pomocí:

  • Velmi jemného sítka – Sítko umístíme na mísu a pomalu naléváme směs a lžící mačkáme tekutinu přes sítko do mísy.
  • Pytlíku na výrobu ořechového mléka – Do pytlíku nalijeme směs a pomocí rukou (pokud nechceme mít zalepené ruce, vezmeme si rukavice) ho mačkáme tak, až pustí do mísy všechnu tekutinu.

Tip: Pevný zbytek vloček můžeme použít do těsta na chleba, sušenky, krekry, do kaší, karbanátků, placek atp.

4. Nalijeme do skleniček a používáme jako klasickou smetanu

Smetanu nalijeme do skleniček s víčkem a skladujeme v lednici. Vydrží minimálně týden.

Smetanu můžeme použít všude tam, kde bychom jinak použili klasickou smetanu.

  • Naslano: do omáček, dipů, krémových polévek, dušených směsí, zjemnění vařených jídel, do pečených těstovin nebo brambor, kávy, čaje atp. Touto smetanou lze nahradit i kokosové mléko v pokrmech jako jsou kari, asijské polévky atp.
  • Nasladko: do dezertů, kaší, sladkých krémů a náplní, pudinků, ovocných pohárů atp.
  • Když zrovna nemáte po ruce rostlinné mléko (do kaší, pečení, pudinků atp.), stačí smetanu rozředit troškou vody a voilá ovesné mléko je na světě!

Tip: Přidejte do smetany 1 kapsli probiotik nebo lžíci rostlinného jogurtu s probiotiky a nechejte přes noc fermentovat. Získáte fermentovanou smetanu!

12 to se mi líbí

Právě probíhá -15% akce na nový e-book:

Probiotické super-jogurty
Do konce akce zbývá: 22. 7. 2020, 23:59

Probiotické super-jogurty bez mléka

11+ receptů na rostlinné jogurty, které jsou chutné, husté a prospěšné pro střevní mikrobiom. Od kokosu, přes mandle až po oves. Bez laktózy a živočišného mléka.

Podívat se na to

Diskuse k článku