před 3 lety Děkování17 lidí poděkovalo

Co je to amasaké – kde sehnat a jak použít

Tato sladká fermentovaná rýže je skvělou alternativou sladidel nebo kaší pro děti i dospělé. A dá se snadno a levně vyrobit i doma.

1. Co to je amasaké

  • Tradiční japonský fermentovaný obilný krém z rýže (případně i jiných obilovin) s přirozeně sladkou chutí a řídkou konzistencí.
  • Díky procesu fermentace se obsažené složité sacharidy v rýži (nebo jiné obilovině) rozloží na jednoduché, rýže zřídne a přirozeně zesládne.

2. Kde amasaké sehnat

  • Prodejny zdravé výživy
  • Specializované internetové obchody se zdravou výživou nebo lékárny
  • Domácí výroba (návod)

Cena za amasaké se pohybuje okolo 65–80 Kč za 380 g (v BIO kvalitě jsou dražší, okolo 150 Kč za 250 g). Prodává se nejčastějši ve variantách ovesné, rýžové, jáhlové. Sehnat lze bez příchutě nebo ochucené s lískovými ořechy, kakaem nebo tahini (sezamovou pastou). Nejznámějšími značkami, které amasaké nabízí, jsou u nás Terrasana a Sunfood. (Údaje z roku 2020.)

3. Jak amasaké upravit

Amasaké se dá jíst přímo z obalu jako sladký dezert na svačinu (např. ozdobený oříšky nebo ovocem), anebo lze použít pro přípravu krémů, pohárů, dezertů a pečených koláčů (místo sladidla a části těsta).

4. Kde všude lze amasaké použít

  • Pudink
  • Krém (do cukroví, dortů, tiramisu, palačinek, atp.)
  • Pohár (část lze obarvit kakaem)
  • Sladký nákyp (místo rýže)
  • Kaše
  • Těsta na koláče (místo sladidla a části těsta)
  • Náplň do koláčů, palačinek, buchet aj.
  • Šlehačka či zdobící krém (na dorty a dezerty; stačí povařit s agarem)
  • Smoothie (ochucení a zahuštění)
  • Nápoj (přecedit a popíjet)
  • Zmrzlina (rozmixovat s mraženým ovocem)
  • Sladká pomazánka na pečivo (místo džemu)
  • Sladidlo

5. Tipy & zajímavosti

Startér na výrobu amasaké z naklíčené pšenice
  • Amasaké je přírodní sladidlo. Díky procesu fermentace se obsažené složité sacharidy v rýži (nebo jiné obilovině) rozloží na jednoduché, rýže zřídne a přirozeně zesládne. Takto kvašená rýže se dá používat místo klasického cukru na doslazení kaší, smoothie, jogurtů, dezertů, těst a krémů.
  • V překladu znamená sladký alkohol. Tradičně pochází z Japonska.
  • Amasaké se říká „IV drip“ (intravenózní terapie). Obsahuje vitamín B1, B2, B6, kyselinu pantothenovou, všechny esenciální aminokyseliny a glukózu – stejné živiny, které jsou obsaženy i v nitrožilní výživě. (zdroj)
  • Startér na amasaké se dá vyrobit i z pšenice. Tradičně se jako startér pro výrobu amasaké používá koji/kodži (lze koupit i vyrobit), ale v našich podmínkách můžeme použít i naklíčenou a usušenou pšenici (návod na výrobu).
  • Zlepšuje trávení a podporuje náš střevní mikrobiom. Nepřevařené amasaké obsahuje živé přátelské bakterie a převařené je zase prebiotikum (potrava) pro náš mikrobiom. 
  • Je dobře stravitelné a vhodné i pro malá miminka. Díky fermentaci je amasaké lehce stravitelné a vhodné i pro ty nejmenší děti.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 17 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨