Co je to amasaké – kde sehnat a jak použít
1. Co to je amasaké
- Tradiční japonský fermentovaný obilný krém z rýže (případně i jiných obilovin) s přirozeně sladkou chutí a řídkou konzistencí.
- Díky procesu fermentace se obsažené složité sacharidy v rýži (nebo jiné obilovině) rozloží na jednoduché, rýže zřídne a přirozeně zesládne.
2. Kde amasaké sehnat
- Prodejny zdravé výživy
- Specializované internetové obchody se zdravou výživou nebo lékárny
- Domácí výroba (návod)
Cena za amasaké se pohybuje okolo 65–80 Kč za 380 g (v BIO kvalitě jsou dražší, okolo 150 Kč za 250 g). Prodává se nejčastějši ve variantách ovesné, rýžové, jáhlové. Sehnat lze bez příchutě nebo ochucené s lískovými ořechy, kakaem nebo tahini (sezamovou pastou). Nejznámějšími značkami, které amasaké nabízí, jsou u nás Terrasana a Sunfood. (Údaje z roku 2020.)
3. Jak amasaké upravit
Amasaké se dá jíst přímo z obalu jako sladký dezert na svačinu (např. ozdobený oříšky nebo ovocem), anebo lze použít pro přípravu krémů, pohárů, dezertů a pečených koláčů (místo sladidla a části těsta).
4. Kde všude lze amasaké použít
- Pudink
- Krém (do cukroví, dortů, tiramisu, palačinek, atp.)
- Pohár (část lze obarvit kakaem)
- Sladký nákyp (místo rýže)
- Kaše
- Těsta na koláče (místo sladidla a části těsta)
- Náplň do koláčů, palačinek, buchet aj.
- Šlehačka či zdobící krém (na dorty a dezerty; stačí povařit s agarem)
- Smoothie (ochucení a zahuštění)
- Nápoj (přecedit a popíjet)
- Zmrzlina (rozmixovat s mraženým ovocem)
- Sladká pomazánka na pečivo (místo džemu)
- Sladidlo
5. Tipy & zajímavosti
- Amasaké je přírodní sladidlo. Díky procesu fermentace se obsažené složité sacharidy v rýži (nebo jiné obilovině) rozloží na jednoduché, rýže zřídne a přirozeně zesládne. Takto kvašená rýže se dá používat místo klasického cukru na doslazení kaší, smoothie, jogurtů, dezertů, těst a krémů.
- V překladu znamená sladký alkohol. Tradičně pochází z Japonska.
- Amasaké se říká „IV drip“ (intravenózní terapie). Obsahuje vitamín B1, B2, B6, kyselinu pantothenovou, všechny esenciální aminokyseliny a glukózu – stejné živiny, které jsou obsaženy i v nitrožilní výživě. (zdroj)
- Startér na amasaké se dá vyrobit i z pšenice. Tradičně se jako startér pro výrobu amasaké používá koji/kodži (lze koupit i vyrobit), ale v našich podmínkách můžeme použít i naklíčenou a usušenou pšenici (návod na výrobu).
- Zlepšuje trávení a podporuje náš střevní mikrobiom. Nepřevařené amasaké obsahuje živé přátelské bakterie a převařené je zase prebiotikum (potrava) pro náš mikrobiom.
- Je dobře stravitelné a vhodné i pro malá miminka. Díky fermentaci je amasaké lehce stravitelné a vhodné i pro ty nejmenší děti.
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.