Máte rádi batáty? Pak si zamilujete i tento burger salát!
Burger se super složením
Pokud si burger nechcete dělat doma, Black Kale vyrábí výživné burgery (kromě batátového i řepový či seitanový) bez zbytečným aditiv, pouze z celistvých surovin. Můžete je mít v mrazáku do zásoby a pak stačí jen osmažit. Díky tomu bude taková super-miska opravdová rychlovka. 🙂 Tyto burgery se hodí nejen do super-misky, ale i do hamburgeru, anebo jako karbanátek k bramborové kaši. Dají se zakoupit např. na rohlik.cz nebo scuk.cz.
Ať už použijeme burger kupovaný, anebo si ho společně vytvoříme, je sestavení burgerové misky opravdu snadné. Pojďme si ukázat co budeme potřebovat a jak na to.
Burger (4 ks):
- 210 g uvařené cizrny (nebo bílých fazolí)
- 1/2 batátu (cca 150 g)
- 1 lněné „vejce“ (1 lžíce mletého lnu a 2 lžíce vody)
- 1/2 střední cibule
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4–1/2 lžičky chilli
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- celozrnná strouhanka nebo vločky
- olej na smažení (např. slunečnicový Alnatura)
Ostatní:
- Salát
- Avokádo
- Rajčata
- Cibule
- Goji (my máme nejraději z Vitalvibe)
Dip:
- 100 g majonézy (např. naší probiotické)
- 1/2 lžičky uzené papriky
- sůl
1. Připravíme burgery
Batát oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Dáme je na pařáček a napařujeme do úplného změknutí. Mezitím smícháme namleté lněné semínko s vodou a odložíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji dozlatova. Cibuli i batát necháme vychladnout.
Do mísy nasypeme cizrnu a vidličkou nebo šťouchadlem na brambory ji rozmačkáme na malé kousky. Přidáme sůl, pepř, chilli, oregano, lahůdkové droždí, protlačený česnek, vychladlou cibulku a vidličkou rozmělněný batát. Zahustíme strouhankou nebo jemnými vločkami (zhruba 30–60 g), aby bylo těsto hutné a daly se tvarovat burgery.
Když máme čas, dáme hotové burgery na 30 minut do lednice, kde krásně ztuhnou, jinak ihned smažíme z obou stran dozlatova. Pokud je chceme péct či grilovat, burgery hojně potřeme z obou stran olejem a poté tepelně upravíme (případně v průběhu ještě potřeme, aby se nevysušily).
Tip: Anebo místo domácího burgeru použijeme kupovaný batátový burger od Black Kale (dá se koupit i na Rohlíku). Má skvělé složení z celistvých surovin a parádně drží tvar. Stačí jen osmažit.
2. Uděláme dip
Pokud nemáme, vytvoříme si majonézu. Můžeme ji mít hotovou do 5 minut podle našeho receptu na zdravou probiotickou majonézu. Smícháme ji dle chuti s uzenou nebo sladkou paprikou a solí. Necháme odležet.
3. Zkompletujeme super-misku
Nakrájíme salát, avokádo, cibuli i rajče. Naskládáme dle momentální nálady a chuti do misky. Přidáme burgery, zalijeme dresinkem a posypeme goji.
Burger přímo z grilu! 🔥
Tato super-miska je i skvělým tipem na večeři z grilu. Burger ogrilujeme a přidáme i grilované zámecké brambůrky. Vznikne přímo luxusní pokrm!
Více takových dobrot – burgerů, salátů, dipů a grilovaných lahůdek najdete v našem novém grilovacím e-booku bez masa.
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.