6 netypických druhů kimchi, které si musíte vyrobit. Z květáku, jarní cibulky, cukety nebo kedlubny!
Kimchi je tradiční fermentovaný pikantní korejský salát, který se považuje za nejzdravější jídlo světa (dle Amerického časopisu Health je v první pětce (zdroj)).
Obsahuje vitamíny A, B1, B2, C a minerální látky jako železo, vápník, selen i silné antioxidanty. Podporuje trávení, imunitu, je perfektním zdrojem probiotik a navíc díky své pikantní a svěží chuti a křupavé struktuře skvěle doplňuje vařená, pečená i grilovaná jídla, proto je tak oblíbené po celém světě.
Pokud jste si ale doteď mysleli, že kimchi je pouze fermentované čínské zelí, vyvedu vás z omylu.
Kimchi existuje až 180 různých druhů
Slovo kimchi znamená nasolená zelenina. Odlišné oblasti a podmínky prostředí vedly k vytvoření mnoha různých druhů kimchi. Vždy se označují podle hlavní ingredience, která převažuje, např. kimchi baechu (z čínského zelí), či kkakdugi (z bílé ředkve) aj. Každé z nich má trošku jinou chuť i strukturu. Jedno mají ale společné – červenou kimchi pastu, do které se nakládají. Návod na ni si můžete uložit a vytisknout v našem PDF taháku a použít na jakoukoliv zeleninu, kterou máte po ruce.
Výjimkou, kde se vynechává pro kimchi typický paprikový prášek, je tzv. „bílé kimchi“ pro ty, kteří nemají rádi pálivé a děti.
Jaké druhy kimchi určitě musíte doma vyzkoušet?
1. Kimchi z pekingského zelí
Nejčastější a nejznámější druh kimchi vyrobený z nasoleného pekingského zelí, případně i další zeleniny a kimchi pasty (kombinace cukru, najemno nastrouhaného/nakrájeného česneku, zázvoru, rybí/sójové omáčky a speciálního paprikového prášku na kimchi, případně kaše z rýžové mouky). Je časově náročnější na přípravu, protože zelí se musí nasolit a nechat změknout, poté propláchnout a naložit. Má všestranné využití – jak jako syrová příloha k jídlu, tak i do vaření, viz jak využít kimchi v kuchyni.
2. Ředkvové kimchi
Toto kimchi je snadné na přípravu, křupavé, šťavnaté a svěží. Hlavní ingrediencí je bílá ředkev (tradičně se používá korejská ředkev, případně daikon). Ředkev se nakrájí na kostky, osolí a smíchá s kimchi pastou podobně jako u kimchi z čínského zelí a nechá se fermentovat. Hodí se k rizotům, do wrapů, salátů a ke grilovaným pokrmům.
3. Květákové a brokolicové kimchi
Podobně jako ředkvové kimchi, je i toto květákové snadné na výrobu. Květák se rozebere na menší růžičky, nasolí a naloží do kimchi pasty. Místo květáku lze použít i římský květák (romanesco), brokolice nebo zkombinovat s další zeleninou. Toto kimchi je pěkně křupavé. Hodí se jako pikantní kondiment k rizotům, do salátů, wrapů, ke grilovačkám aj.
4. Cibulkové kimchi
Kimchi z jarních cibulek (případně z jiných natí a listů) je jedno z nejjednodušších na přípravu, chuťově je pikantní, aromatické a křupavé. Stačí odřezat konce mladých jarních cibulek, případně je nakrájet na menší kousky (Korejci většinou nechávají vcelku), nasolit a naložit do kimchi pasty a nechat fermentovat. Ideální pikantní doplněk grilovaček, anebo nakrájené jako dochucovadlo a posyp rizot, salátů, polévek atp.
5. Bílé kimchi
Bílé kimchi (baek) je nepálivou („nahatou“) verzí baechu kimchi (tradičního kimchi z čínského zelí). Vyrábí se ze stejných ingrediencí jako kimchi z čínského zelí, jen bez paprikového prášku. Je jemné, nepikantní (tedy vhodné i pro děti) a osvěžující. Na přípravu je podobně náročné jako klasické kimchi (je třeba nasolit a nechat změknout zelí) a má stejně všestranné použití.
6. Kedlubnové kimchi
Pokud nemáte zrovna po ruce ředkev, použijte na kimchi kedluben. Stejně jako ředkev jej nakrájejte na kousky, nasolte, smíchejte s kimchi pastou a nechejte fermentovat. Vznikne výborné křupavé kimchi, které se hodí jako zajímavá pochoutka ke grilovaným a vařeným pokrmům, do salátů, wrapů, stir-fry atp.
7. Dýňové a cuketové kimchi
Když máte doma hodně cuket a dýní, nakrájejte je na proužky (cuketu můžete i na kolečka/půlkolečka) a naložte jako kimchi. Vznikne chuťově zajímavý, pikantní kondiment ke grilu, doplněk k obilovinám, rizotům, do wrapů aj.
Tip: Nebojte se experimentovat a zeleninu různě kombinovat a vytvořit si vlastní verzi kimchi!
Tahák na výrobu kimchi, které podpoří zdraví, imunitu i trávení (zdarma)
Podle tohoto taháku si vyrobíte jakékoliv kimchi z tohoto článku! Stačí jen zaměnit zeleninu a u bílého kimchi vynechat u výroby pasty paprikový prášek.
Tahák si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout.
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.