3 tipy na zdravé večeře, které zvládnete do 10 minut
Recepty níže jsou sestaveny jsou pro 2 hladové porce.
Cizrna na paprice s kváskovým chlebem
Ingredience
- 1 sklenice nebo plechovka předvařené cizrny
- 2 lžíce celozrnné nebo bezlepkové mouky
- 1 cibule
- 2 lžičky mleté papriky
- ½ lžičky uzené papriky (není nutné)
- ½ balení rostlinné smetany
- 1 lžíce umeocta nebo citrónové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- kváskový chléb (nebo placka, krekry aj.)
Postup
- Na oleji dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli.
- Osolíme, ochutíme paprikami a vlijeme cizrnu i s vodou (pokud by jí bylo málo, přilijeme čerstvou).
- Povaříme do změknutí cibule (2–3 minuty).
- Vlijeme mouku (nebo škrob) rozmíchanou ve 3 lžících vody a za stálého míchání necháme zhoustnout.
- Zjemníme smetanou a dokyselíme.
- Podáváme s kváskovým chlebem.
Tip: Pokud nechceme kupovat předvařenou cizrnu, můžeme si o víkendu uvařit větší množství cizrny a část si zamrazit. Pak stačí jen vytáhnout z mrazáku, vložit do hrnce na cibulku, nechat teplem rozmrazit a pokračovat v receptu.
Kari polévka s rýžovými nudlemi
Ingredience
- 1 cibule
- 1 mrkev
- ¼ pórku
- Kousek brokolice
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička rajčatového protlaku
- ½ plechovky kokosového mléka
- 1 lžička červené kari pasty
- 1–2 lžíce umeocta (nebo citronové šťávy)
- 200 g vlasových rýžových nudlí
- 1 balení bílého/uzeného tofu nebo tempehu
- sůl
Postup
- Vlasové nudle vložíme do mísy a zalijeme vroucí vodou (5 min).
- Na oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli, mrkev, pórek a brokolici.
- Osolíme a zalijeme mlékem a vodou, přidáme kari pastu a pyré a vaříme cca 2–3 minuty do změknutí mrkve.
- Vložíme na kostky nakrájený tempeh (nebo tofu), necháme prohřát.
- Podáváme s nudlemi a petrželkou.
Tip: Polévka lze podávat i s jakoukoliv jinou zbylou obilovinou (např. rýže), anebo krekrem, chlebem či plackou. Zeleninu také volíme dle našich preferencí.
Zeleninový kuskus s tempeh čínou
Ingredience
- 150 g celozrnného nebo bezlepkového kuskusu
- 3 lžíce olivového oleje
- asijská mražená směs zeleniny
- 1 hrst hrášku a 1 hrst kukuřice (čerstvé nebo mražené)
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 1–2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička gyros koření
- 1 lžíce škrobu
- 1 uzený tempeh
- sůl
Postup
- Kuskus nasypeme do misky.
- Přidáme hrášek a kukuřici, sůl, lžíci oleje a zalijeme vroucí vodou (na 150 g kuskusu je to cca 180 ml vody).
- Zaklopíme talířkem a necháme 5 minut odstát.
- Mezitím na oleji orestujeme na kostky nakrájený tempeh dozlatova.
- Zasypeme gyros kořením, vsypeme zeleninu, 1–2 minuty orestujeme a ochutíme worcestrovou a sójovou omáčkou.
- V hrníčku rozmícháme škrob s vodou (dle toho, kolik omáčky chceme, např. 1 lžíce škrobu a 5 lžic vody) a zalijeme tím zeleninovou směs.
- Necháme vytvořit omáčku a vypneme.
Tip: Nejraději používáme čerstvou syrovou zeleninu. Ale když není zbytí, rádi využijeme i mraženou směs (např. Lidl nebo Kaufland), kterou máme pro jistotu pořád v mrazáku a díky které v rychlosti vykouzlíme zdravé jídlo.
Inspirace, recepty a tipy, jak rychle nasytit (nejen) celou rodinu v 1 knize
Pokud se vám recepty výše budou líbit, koukněte i na náš nový e-book Rychlé super-večeře do 20 minut, ve kterém najdete 40+ nápadů na jednoduché večeře s minimem použitého nádobí a naše léty osvědčené tipy, díky kterým večeře zvládnete s úsměvem na rtech, i když přijdete unavení z práce. 🙂
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.