před 2 lety Děkování17 lidí poděkovalo

Luxusní domácí vegan bavorské „klobásky“, vhodné nejen na gril

Kupované rostlinné klobásky jsou nejen drahé, ale často mají také horší složení. Tak si je pojďme připravit doma. Je to snadné, levné a výsledné klobásky jsou opravdu výborné!

Ingredience (5 ks):

  • 110 g instantní pšeničné bílkoviny
  • 1 lžíce majoránky
  • ¼ lžičky pepře
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky sušeného zázvoru
  • ¼ lžičky chilli
  • ⅛ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 100 g zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g vařených bílých fazolí nebo cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžíce sójové omáčky
  • ½ lžíce worcestrové omáčky (např. Natural Jihlava; není nutné)
  • ½ lžičky tekutého kouře

Tip: Pokud chceme paprikové, přidáme ještě po 1 lžičce uzené papriky, sušené cibule a česneku.

1. Smícháme suché ingredience

Do misky nasypeme pšeničnou bílkovinu, všechno koření, pepř a sůl. Dobře promícháme.

2. Rozmixujeme tekutiny s luštěninou

Do mixovací nádoby nasypeme uvařenou luštěninu, přidáme vývar nebo vodu, olej, protlačený česnek, sójovou a příp. i worcesterovou omáčku a tekutý kouř. Rozmixujeme dohladka.

3. Vytvoříme těsto

K suchým ingrediencím přilijeme tekuté a zamícháme. Poté rukama několik minut těsto propracujeme, aby vznikla soudržná hrouda. Pokud by byla příliš tekutá a ani po několika minutách hnětení nešla spojit, přisypeme o 10 g více pšeničné bílkoviny. Necháme chvíli odležet, aby ztuhla.

4. Uválíme klobásky a dáme je vařit

Těsto rozdělíme na 5 kousků a vyválíme klobásky. Nemusí být úplně pevné, ztuhnou vařením a poté v lednici. Každou pevně zabalíme do pečícího papíru a konce utáhneme jako zabalený bonbon. Poté zabalíme ještě do alobalu. Opět konce utáhneme. Dáme na pařáček a napařujeme zakryté poklicí cca 50 minut. Průběžně kontrolujeme tekutinu pod napařovadlem a doléváme. Klobásky necháme chvíli vychladnout a ještě zabalené je umístíme přes noc nebo na pár hodin do lednice, aby dobře ztuhly.

Paprikové klobásky

5. Vybalíme a dáme si do nosu!

Klobásky rozbalíme a můžeme degustovat. Dají se jíst syrové, můžeme je orestovat nebo je grilujeme dozlatova. V průběhu grilování potíráme marinádou ze směsi oleje a grilovacího koření, případně i datlového sirupu, aby se nevysušily.

Hotové klobásky můžeme použít všude tam, kde bychom jinak použili klobásky, např. do hot dogů nebo ke grilovanému leču. Oba recepty spolu s 30+ dalšími najdete v našem novém grilovacím e-booku.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 17 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨