Luxusní domácí vegan bavorské „klobásky“, vhodné nejen na gril
Ingredience (5 ks):
- 110 g instantní pšeničné bílkoviny
- 1 lžíce majoránky
- ¼ lžičky pepře
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky sušeného zázvoru
- ¼ lžičky chilli
- ⅛ lžičky mletého muškátového oříšku
- 100 g zeleninového vývaru nebo vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g vařených bílých fazolí nebo cizrny
- 2 stroužky česneku
- 1,5 lžíce sójové omáčky
- ½ lžíce worcestrové omáčky (např. Natural Jihlava; není nutné)
- ½ lžičky tekutého kouře
Tip: Pokud chceme paprikové, přidáme ještě po 1 lžičce uzené papriky, sušené cibule a česneku.
1. Smícháme suché ingredience
Do misky nasypeme pšeničnou bílkovinu, všechno koření, pepř a sůl. Dobře promícháme.
2. Rozmixujeme tekutiny s luštěninou
Do mixovací nádoby nasypeme uvařenou luštěninu, přidáme vývar nebo vodu, olej, protlačený česnek, sójovou a příp. i worcesterovou omáčku a tekutý kouř. Rozmixujeme dohladka.
3. Vytvoříme těsto
K suchým ingrediencím přilijeme tekuté a zamícháme. Poté rukama několik minut těsto propracujeme, aby vznikla soudržná hrouda. Pokud by byla příliš tekutá a ani po několika minutách hnětení nešla spojit, přisypeme o 10 g více pšeničné bílkoviny. Necháme chvíli odležet, aby ztuhla.
4. Uválíme klobásky a dáme je vařit
Těsto rozdělíme na 5 kousků a vyválíme klobásky. Nemusí být úplně pevné, ztuhnou vařením a poté v lednici. Každou pevně zabalíme do pečícího papíru a konce utáhneme jako zabalený bonbon. Poté zabalíme ještě do alobalu. Opět konce utáhneme. Dáme na pařáček a napařujeme zakryté poklicí cca 50 minut. Průběžně kontrolujeme tekutinu pod napařovadlem a doléváme. Klobásky necháme chvíli vychladnout a ještě zabalené je umístíme přes noc nebo na pár hodin do lednice, aby dobře ztuhly.
5. Vybalíme a dáme si do nosu!
Klobásky rozbalíme a můžeme degustovat. Dají se jíst syrové, můžeme je orestovat nebo je grilujeme dozlatova. V průběhu grilování potíráme marinádou ze směsi oleje a grilovacího koření, případně i datlového sirupu, aby se nevysušily.
Hotové klobásky můžeme použít všude tam, kde bychom jinak použili klobásky, např. do hot dogů nebo ke grilovanému leču. Oba recepty spolu s 30+ dalšími najdete v našem novém grilovacím e-booku.
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.