před 2 měsíci Děkování8 lidí poděkovalo

Hrachové kari se sladkou tečkou, neobvyklá chuťová kombinace

Kari, jídlo známé snad po celém světě. Ještě aby ne, jeho kořeny jsou staré přes 4000 let! I přes to, že v Evropě se dosud název kari chybně užívá i pro směsici koření, je původně označením pokrmu, připomínající například ragú, kousky masa, směsi zeleniny nebo třeba ryb v omáčce.

Kari je díky jeho proslulosti pokrm opravdu mnoha podob. My si v tomto receptu uděláme jeho méně známou hrachovou verzi a k tomu i s pečeným banánem, který je zde opravdová bomba!

Co budeme potřebovat na 1 větší porci:

  • 150g vařeného žlutého hrachu
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • šťáva z 1/2 většího citrónu
  • 250g kokosového mléka (3/4 plechovky)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • hrst listového špenátu
  • brokolice
  • kokosový nebo olivový olej
  • sůl

Pečený banán

  • banán
  • 1 lžička kokosového oleje
  • skořice

Postup:

1. Namočíme hrách

Hrách namočíme alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc.

2. Uvaříme hrách

Vaříme zhruba 1,5 hodiny nebo dokud hrách není zcela měkký. Během samotného vaření občas promícháme a sebereme bílou pěnu, která se utvoří na hladině.

Tip: pro lepší stravitelnost můžeme vařit společně s bobkovým listem nebo jedlou sodou – té přidáme jen asi 1/4 lžičky, jinak by mohla způsobit přílišné rozvaření hrachu, funguje totiž jako urychlovač.

3. Vše hezky k sobě

Teď začíná zábava!

Do mírně rozehřátého oleje přidáme 2 lžíce červené kari pasty a necháme chvilku provonět. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cibulku. Jakmile začne sklovatět, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a za občasného míchání necháme péct zhruba 5 minut. Hned poté do pánve hodíme zbytek zeleniny – v tomto případě kousky brokolice a špenátu. Nakonec i samotný hrách.

4. Přidáme kokosové mléko

Obsah pánve zalijeme kokosovým mlékem a necháme chvíli povařit. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou, solí a pro sladší chuť můžeme i kapku javorového sirupu.

Věděli jste, že ke sběru kokosů se hlavně na některých thajských farmách využívá opičí práce a týká se to i mlék běžně dostupných v ČR? Proto doporučujeme použít spíše bio kokosové mléko, kde je díky certifikaci nižší riziko nebo námi ověřené mléko od Wild&Coco, které pochází z farem s ručním sběrem od placených pracovníků.

5. Sladká tečka na závěr

Na pánvi rozehřejeme lžičku kokosového oleje a přidáme na kolečka nakrájený banán, posypaný lehce skořicí a na mírném plameni opečeme z obou stran.

6. Můžeme podávat

Pro zpestření můžeme pokrm ještě nazdobit černým sezamem, jarní cibulkou nebo koriandrem.

Jako přílohu podáváme rýži či quinou :).

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 8 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Pozor

Vánoce přicházejí