před 2 týdny Děkování6 lidí poděkovalo

Cizrnové kari, pokrm plný koření z Indie

Indické kari je jídlo, které ohromí svou lákavou kořeněnou vůní. Kromě vůně na něm mám ráda to, že se dá různě obměňovat. Tentokrát jsem připravila variantu s cizrnou, použít se dají ale i jiné luštěniny a nebo různé druhy zeleniny, jako je třeba cuketa nebo květák.

Ingredience:

  • 2 cibule
  • 400 g uvařené cizrny
  • olej
  • hořčičná semínka
  • loupaná rajčata
  • cukr
  • koření – zázvor, česnek, chilli, kurkuma, garam masala
  • čerstvý koriandr

1. Příprava základu

Základ si připravíme postupně z těchto tří ingrediencí. Jako první přidáme do hrnce na mírně rozpálený olej dvě lžičky hořčičných semínek a restujeme je, dokud neprasknou. Poté přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. V dalším kroku přidáme půlku plechovky krájených rajčat a 5 minut společně povaříme.

2. Kořeníčko

K připravenému základu přidáme koření, které je uvedené v ingrediencích – od každého lžičku. Použila jsem také jednu lžíci třtinového cukru, aby byl výsledný pokrm mírně nasládlý. Můžete zvolit zdravější variantu, třeba sladěnku nebo datlový sirup. Vaříme společně dalších pár minut.

3. Finále

Finálním krokem je přidání cizrny a zhruba 250 ml vody. Skvěle by fungovalo i kokosové mléko. Krátce povaříme. Omáčka by měla zůstat krémová, poměrně hustá. V žádném případě nesmíme opomenout přidání čerstvého koriandru, který jídlo chuťově doplní a také ozdobí. Kari můžeme servírovat s rýži nebo indickým chlebem. Nechte si chutnat!

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 6 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Pozor

Vánoce přicházejí