Začínáte s námi? Začínáte s námi?

Rádi bychom vám sdělili, proč děláme to, co děláme a jak vám to může pomoci:

Zdravé střevo

Věříte, že láska prochází žaludkem? Podle nás by dávalo smysl říct, že láska prochází střevem. Tam se totiž tvoří až 90 % našeho serotoninu a 50 % dopaminu – hormonů štěstí.

Střevo je také důležitým centrem imunity. Aktivně 24 h denně komunikuje s imunitním systémem a ovlivňuje ho.

Také si povídá s naším mozkem. Tato komunikace je obousměrná. Myšlení ovlivňuje střevo a střevo ovlivňuje naše myšlení i emoce.

Nejnovější výzkumy ukazují fascinující spojitosti mezi naším střevem a civilizačními i jinými nemocemi nebo naopak zdravím.

Mikrobiota
a mikrobiom

Uvnitř i na našem těle podle některých studií žije až
100 000 000 000 mikroorganismů.
Dohromady asi 0,5–1,5 kg. Tomuto společenství se říká mikrobiota. Jejímu genetickému složení pak mikrobiom.

Vlivem moderního způsobu života pestrost naší mikrobioty upadá. Zatímco naši předkové měli v břichu až 1600 druhů bakterií, my máme už jen 1200. To se změnilo během posledních desetiletí se začátkem éry průmyslově zpracovaných potravin a velko produkce.

Pestrost a správné složení mikrobioty hraje zásadní roli pro naše zdraví. Každého mikrobiota je přitom unikátní jako otisk prstu. Jednotlivé mikrobioty však vykazují mnoho společných znaků, podle kterých lze odhadovat, zda je mikrobiota zdravá, anebo v ní vládne dysbióza (patologická nerovnováha).

Mikrobiota nám pomáhá získávat živiny ze stravy, ale také produkuje vlastní metabolity, které jsou pro naše zdraví důležité. Počet všech funkcí mikrobioty je velmi rozsáhlý a nám doposud neznámý.

Co ovlivňuje mikrobiotu

Průmyslově produkované potraviny, nedostatek vlákniny, dezinfekce, pesticidy, ale i špatné kombinace jídel, dlouhodobý stres či nedostatek pohybu ničí naši mikrobiotu každý den a tím podkopávají naše zdraví.

Přirozené rostlinné potraviny

Naopak dostatek vlákniny, kvalitní suroviny, probiotické a prebiotické potraviny pomáhají zachovávat či dokonce rozšiřovat pestrost a správné složení naší mikrobioty a tím zlepšovat zdraví nejenom našeho střeva, ale celého těla i mysli.

V nedávné minulosti lidé konzumovali přirozené „bio“ potraviny s převahou rostlin, jejichž vláknina i další složky jsou pro zdraví mikrobioty životně důležité.

V dnešní době až příliš konzumujeme zpracované výrobky, ať již rostlinné, či živočišné, které naší mikrobiotě neprospívají.

Často přitom nevíme, že bychom něco měli měnit, anebo nedokážeme najít dostatečnou motivaci.

Naše poslání

Proto jsme si jako náš úkol zadali pomáhat lidem zařazovat více zdravých rostlinných potravin do života.

A to v jakékoliv míře, která je zrovna vhodná pro jejich životní období či situaci.

Jenom rostliny?

Přestože i kvalitní živočišné potraviny mohou být součástí zdravého životního stylu, my ukazujeme, jak zdravě zařazovat rostlinné potraviny, kterých máme ve stravě nedostatek a které s sebou přináší i jiné než zdravotní výhody.

Udržitelnost a etika

Víme totiž, že když budeme konzumovat více kvalitních rostlinných potravin, nejenomže můžeme prospět našemu zdraví, ale pomůžeme také naší planetě a omezíme zbytečné utrpení zvířat.

Čím se ještě zabýváme?

Ačkoliv je vliv střeva na naše zdraví obrovský, nelze ke zdravému životnímu stylu přistupovat pouze tímto omezeným pohledem. Zabýváme se proto celkově udržitelnou rostlinnou stravou. Živinami i anti-živinami a celkově zdravou životosprávou.

Kam dál?

Připravujeme pro vás základy našeho přístupu ke stravování, kartotéku surovin a spoustu dalších výhod v našem chystaném klubu. Přidejte se do komunity a dáme vám vědět, jakmile klub spustíme.

Přidat se k superkvašácké komunitě

Evča a Jirka
zakladatelé Superkvašáků