Kdo jsme
Jsme lidé se zájmem o rostlinné potraviny (v jakékoliv míře) a zdravé střevo. Proč?
Chtěli byste získat schopnosti, které vám dovolí dělat v životě to po čem nejvíce toužíte, bez toho, aby vás omezovalo vaše zdraví? My ano!
Střevo jako základ zdraví
Co kdybychom vám řekli, že právě teď máte ve vašich střevech a po celém těle až 2 kilogramy mikroorganismů, které zásadním způsobem ovlivňují to, jak se cítíte, kolik vážíte, zda máte sklony k některým onemocněním nebo jaké máte vzorce chování?
Toto společenství, které s námi je od narození až do smrti, se nazývá mikrobiota. Jsou to bakterie, houby i jiné mikroorganismy.
Dobrou a zároveň špatnou zprávou je, že mikrobiota se neustále mění a vyvíjí a tím se měníme i my – její hostitelé. Co tím myslíme?
Když naše mikrobiota ztratí přirozený balanc a nastane v ní disharmonie, ztrácíme i naši harmonii v životě. A naopak – pokud je naše mikrobiota v rovnováze, pomáhá nám dostat do rovnováhy i naše zdraví a život.
Poměrně mladý, avšak akcelerující vědecký výzkum v této oblasti ukazuje, že naše střeva zdaleka neslouží jen k trávení potravy, ale tvoří také základ pro imunitu a spoustu dalších procesů v těle.
Zvláště zajímavé je propojení mikrobioty s našim mozkem (proto se střevům někdy říká břišní mozek) či její epigenetický potenciál (schopnost vypínat a zapínat naše geny, kterých máme běžně aktivních pouze 1–2 % z naší DNA).
Ukazuje se, že mikrobiota, která v nás (a na nás) žije, je tak zcela zásadním elementem našeho prosperujícího zdraví – těla i mysli.
Rostlinné potraviny jako výživa pro střevo
Celistvé rostlinné potraviny (ve správné míře a při správné úpravě) pomáhají pečovat o zdraví naší mikrobioty. Dávají ji potravu plnou vlákniny a mikronutrientů, které působí prebioticky (a tím je podporována harmonie v našich střevech).
Není to tak dlouho, co jídelníčky našich předků, obsahovaly převahu rostlinných potravin. V dnešní době je to často bohužel přesně naopak.
Proto jsme se rozhodli tomuto tématu dlouhodobě věnovat, budovat komunitu se zájmem o rostlinné potraviny a střevo a předávat si vzájemné zkušenosti, pohledy a tipy.
Přidáte se k nám?
Pokud vás téma rostlinných potravin a zdravého střeva zaujalo, můžete se přidat do naší nově vzniklé facebookové skupiny. Slouží pro vzájemnou podporu a inspiraci lidí se stejnými zájmy. Jedinou podmínkou je, že vkládané recepty a tipy se musí týkat rostlinné stravy nebo střeva.
Chcete-li odebírat novinky na e-mail a mít přístup i k zamčeným článkům, můžete se také přidat do superkvašáckého klubu:
Chci patřit do klubuZakladatelé
Jiří Paulas
Rád pomáhá lidem předávat to, co sám žije a co mu funguje a dává smysl, aby i ostatní mohli žít spokojený a plnohodnotný život.
Eva Horáčková (Dudíková)
Vášnivá milovnice veganské kuchyně s návratem k původním postupům a surovinám. Kvasí vše, co jde. Od žitného kvásku, přes zeleninu až po rostlinné jogurty.
Kontakt
Kontaktovat nás můžete zprávou na Facebooku nebo na e-mailové adrese [email protected]