Tato lekce je dostupná zdarma
Kvásek – vyrob si vlastní
Pokud nemáte možnost si kvásek sehnat, anebo si prostě chcete vyrobit vlastní – unikátní – snadno si ho uděláte i doma. Narodí se za 10 dnů přímo ve vaší kuchyni.
Připravili jsme pro vás jednoduchou infografiku „Jak se rodí Superkvásek“, kterou si můžete vytisknout a postupovat podle ní každý den, než se vám narodí :).
Založení Superkvásku se od těch běžných liší především svojí přesností a promyšleností. Pokud podle tohoto návodu budete postupovat, nestane se vám, že se na konci zrodí obrovské množství kvásku, který by byl až příliš hladový a za chvíli by vám snědl všechnu mouku. Také tímto postupem vznikne kvásek ideální konzistence.
Na vlastní superkvásek potřebujeme:
- dobře vymytou malou (cca 3 dcl) skleničku s víčkem
- čistou lžičku
- digitální váhu
- celozrnnou žitnou mouku
- vodu
Na jakých principech postup funguje?
Ve většině návodech na výrobu kvásku z internetu jsou zbytečně velká a nepřesná množství mouky, anebo kvásku. Pak často skončíme skoro jako v pohádce Hrnečku vař – s vanou plnou kvásku. A to nechceme. Proto v našem postupu:
- Udržujeme malé množství kvásku.
- Přidáváme takový poměr ingrediencí, aby měl kvásek dostatečné množství krmiva, ale zároveň abychom ingrediencemi neplýtvali.
- Množství mouky postupně den po dni zvyšujeme s tím, jak kvásek roste a sílí, tj. mění se v něm i množství bakterií a kvasinek, které potřebují i více krmiva (mouky).
Co mám teď udělat?
- Stáhněte si návod a začněte s jeho výrobou nejlépe večer před spaním, nebo ráno po probuzení. Za 10 dní bude superkvásek hotový a budete s ním moci poprvé péct.