Některé kroky této lekce jsou dostupné zdarma
Sežeň si, co potřebuješ
Jupí! Gratulujeme ke skvělému rozhodnutí péct si vlastní chléb. Změní to nejen vaše svačiny, ale kompletně i váš život! A protože kvalitní ingredience dělají z obyčejného chleba superchleba, pojďme si je rozebrat.
- žitný kvásek
- celozrnná žitná mouka
- voda
- kmín
- sůl
- semínka dle chuti
V následujících krocích si vysvětlíme, kde co sehnat:
Kroky:
1.1 Mouka a další suroviny
Shrnutí videa:
- Na výrobu superchleba budete potřebovat 1 balení celozrnné žitné mouky.
- Vybírejte mouku co nejjemněji namletou a soustřeďte se i na její kvalitu (nekupujte ty nejlevnější).
- My…
Shrnutí videa:
- Na výrobu superchleba budete potřebovat 1 balení celozrnné žitné mouky.
- Vybírejte mouku co nejjemněji namletou a soustřeďte se i na její kvalitu (nekupujte ty nejlevnější).
- My používáme mouky v BIO kvalitě značky PROBIO, které se nám osvědčily.
- Dále budete potřebovat sůl, kmín (celý, mletý nebo chlebové koření) a jakákoliv semínka.
- Doporučujeme si pořídit formu na chléb. Na trhu jsou různé možnosti: skleněné (ty používáme my), kovové, keramické nebo silikonové formy. Pokud ji ale zrovna nemáte po ruce a chcete péct, dá použít i forma na srnčí hřbet, menší hrnec nebo jiná tepelně odolná nádoba.
Nákupní seznam pro první superchléb
Suroviny:
- 1 ks celozrnná žitná mouka
- kmín
- sůl
- jakákoliv semínka
Vybavení:
- forma na chléb, cca 27 × 12 cm (lze ale nahradit jinou tepelně odolnou nádobou)
Co mám teď udělat?
- Pokud ještě nemáte, nakupte si potřebné suroviny a vybavení.
- Pokračujte dalším krokem, ve kterém zjistíte jak a kde pořídit kvásek.
Tip: Lekci nyní můžete klidně zavřít a vrátit se později. V případě, že jste přihlášení, budou kroky, které jste již otevřeli, označeny jako „✓ Zhlédnuto“.
1.2 Kvásek – od někoho
Placené
- Dostupné pouze v placené verzi kurzu
- Přihlašte se pro přístup
- Pokud nemáte přihlašovací údaje, kupte kurz
v placené verzi kurzu
1.3 Kvásek – vyrob si vlastní
Pokud nemáte možnost si kvásek sehnat, anebo si prostě chcete vyrobit vlastní – unikátní – snadno si ho uděláte i doma. Narodí se za 10 dnů přímo ve vaší kuchyni.
Připravili jsme pro vás je…
Pokud nemáte možnost si kvásek sehnat, anebo si prostě chcete vyrobit vlastní – unikátní – snadno si ho uděláte i doma. Narodí se za 10 dnů přímo ve vaší kuchyni.
Připravili jsme pro vás jednoduchou infografiku „Jak se rodí Superkvásek“, kterou si můžete vytisknout a postupovat podle ní každý den, než se vám narodí :).
Založení Superkvásku se od těch běžných liší především svojí přesností a promyšleností. Pokud podle tohoto návodu budete postupovat, nestane se vám, že se na konci zrodí obrovské množství kvásku, který by byl až příliš hladový a za chvíli by vám snědl všechnu mouku. Také tímto postupem vznikne kvásek ideální konzistence.
Na vlastní superkvásek potřebujeme:
- dobře vymytou malou (cca 3 dcl) skleničku s víčkem
- čistou lžičku
- digitální váhu
- celozrnnou žitnou mouku
- vodu
Na jakých principech postup funguje?
Ve většině návodech na výrobu kvásku z internetu jsou zbytečně velká a nepřesná množství mouky, anebo kvásku. Pak často skončíme skoro jako v pohádce Hrnečku vař – s vanou plnou kvásku. A to nechceme. Proto v našem postupu:
- Udržujeme malé množství kvásku.
- Přidáváme takový poměr ingrediencí, aby měl kvásek dostatečné množství krmiva, ale zároveň abychom ingrediencemi neplýtvali.
- Množství mouky postupně den po dni zvyšujeme s tím, jak kvásek roste a sílí, tj. mění se v něm i množství bakterií a kvasinek, které potřebují i více krmiva (mouky).
Co mám teď udělat?
- Stáhněte si návod a začněte s jeho výrobou nejlépe večer před spaním, nebo ráno po probuzení. Za 10 dní bude superkvásek hotový a budete s ním moci poprvé péct.