Menu
Popis 3. lekce:

Odemčeno Tato lekce je dostupná zdarma

Zakonzervuj ho, když nechceš delší dobu péct

Pokud se nemůžete o kvásek starat, lze ho tzv. „zakonzervovat“ . Takový kvásek vydrží delší dobu bez vaší péče a jakmile zase chcete péct, stačí ho opět oživit.

Konzervace kvásku se hodí v těchto případech:

  • Odjíždíme pryč a v okolí nemáme nikoho zodpovědného, kterému bychom kvásek dali na hlídání.
  • Chceme si kvásek zálohovat pro případ, že by nám ten, který uchováváme v lednici umřel.
  • Víme, že delší dobu nebudeme péct a chceme si kvásek uchovat.

Máme na výběr ze 3 možností konzervace:

1. Sušení

Jak na to: Nakrmený a prokvašený kvásek (tedy 9 hodin po nakrmení) rozetřeme na pečící papír a necháme vyschnout v pokojové teplotě z obou stran. Zcela vysušený kvásek skladujeme v uzavřené dóze v pokojové teplotě.

Oživení: Sušený kvásek vložíme do skleničky a rozmícháme s troškou teplé vody na hustotu hořčice. Necháme 24 hodin stát přikryté víčkem v pokojové teplotě. Poté ho nakrmíme, jak jsme zvyklí, dle postupu v kroku 3.1.

2. Mražení

Jak na to: Nakrmený a prokvašený kvásek (tedy 9 hodin po nakrmení) rozdělíme na malé bochánky (každý maximálně 30 g) a vložíme je na malý talířek a dáme předmrazit do mrazáku. Po 30 minutách jednotlivé bochánky přemístíme do sáčku nebo pytlíku a uchováváme v mrazáku až 6 měsíců.

Oživení: Vytáhneme jeden bochánek (30 g) z mrazáku, umístíme do skleničky a zalijeme ho 50 g teplé vody. Po 10 minutách přisypeme 50 g mouky. Zamícháme a necháme 24–48 hodin kvasit přikryté víčkem na lince. Jakmile kvásek začne produkovat bublinky a zvětšovat svůj objem, nakrmíme ho, jak jsme zvyklí, dle postupu v kroku 3.1.

3. Husté nakrmení

Jak na to: Kvásek vytáhneme z lednice, odebereme z něj 5 g a vložíme do misky. Těchto 5 g nakrmíme 20 g mouky a pouze 12 g vody. Vše promícháme a rukou propracujeme v kuličku těsta. Vložíme ji do skleničky, uzavřeme a skladujeme maximálně 3 týdny v lednici.

Oživení: Vytáhneme kuličku kvásku, odebereme 5 g a nakrmíme ho, jak jsme zvyklí, dle postupu v kroku 3.1.