Popis 3. lekce:
Tato lekce je dostupná zdarma
Nakrm ho, když má hlad
Kvásek se dá přirovnat k tamagotchi nebo méně náročnému domácímu mazlíčkovi. I on má hlad a bez krmení může umřít. My vám ale dáme přesný a názorný návod, jak tomu předejít! 🙂
Shrnutí videa:
- Vytáhneme skleničku s kváskem z lednice.
- Ze skleničky s kváskem pomocí lžíce nabereme všechen kvásek a přemístíme ho do čisté nádoby (tzv. sběrné nádoby).
- Do prázdné skleničky od kvásku ze sběrné nádoby vložíme 5 g kvásku, přidáme 20 g vody a 20 g mouky.
- Celý obsah skleničky lžící zamícháme.
- Skleničku přiklopíme víčkem (neutahujeme) a necháme stát 9–12 hodin v kuchyni na lince.
- Sběrnou nádobu se zbylým kváskem vrátíme zpět do lednice (můžeme ho použít na recepty).
- Za 9–12 hodin vrátíme skleničku s kváskem zpět do lednice.
- Krmení zopakujeme zase až za týden.
Důležité body:
- Kvásek se krmí stejným způsobem, jako když ho aktivujeme v prvním kroku při pečení chleba.
- Pokud zrovna v týdnu nepečeme, vždy jedenkrát za týden od posledního krmení kvásek nakrmíme.
- Aby byl kvásek silný a zdravý, je třeba pro krmení dodržovat poměr 1:4:4 (tj. 5 g kvásku, 20 g mouky, 20 g vody).