Některé kroky této lekce jsou dostupné zdarma
Péče o kvásek. Tvoje nové tamagotchi.
Máme doma skleničku živého „čehosi“, co nám ze svého pečlivě opečovávaného pokladu oddělil některý z pekařů nebo jsme si to s námahou vypěstovali. Co ale teď s tím? Co to žere? Neumře to? Pojďme se podívat na základní pravidla péče o kvásek.
Kroky:
3.1 Nakrm ho, když má hlad
Kvásek se dá přirovnat k tamagotchi nebo méně náročnému domácímu mazlíčkovi. I on má hlad a bez krmení může umřít. My vám ale dáme přesný a názorný návod, jak tomu předejít! 🙂
Shrnutí v…
Kvásek se dá přirovnat k tamagotchi nebo méně náročnému domácímu mazlíčkovi. I on má hlad a bez krmení může umřít. My vám ale dáme přesný a názorný návod, jak tomu předejít! 🙂
Shrnutí videa:
- Vytáhneme skleničku s kváskem z lednice.
- Ze skleničky s kváskem pomocí lžíce nabereme všechen kvásek a přemístíme ho do čisté nádoby (tzv. sběrné nádoby).
- Do prázdné skleničky od kvásku ze sběrné nádoby vložíme 5 g kvásku, přidáme 20 g vody a 20 g mouky.
- Celý obsah skleničky lžící zamícháme.
- Skleničku přiklopíme víčkem (neutahujeme) a necháme stát 9–12 hodin v kuchyni na lince.
- Sběrnou nádobu se zbylým kváskem vrátíme zpět do lednice (můžeme ho použít na recepty).
- Za 9–12 hodin vrátíme skleničku s kváskem zpět do lednice.
- Krmení zopakujeme zase až za týden.
Důležité body:
- Kvásek se krmí stejným způsobem, jako když ho aktivujeme v prvním kroku při pečení chleba.
- Pokud zrovna v týdnu nepečeme, vždy jedenkrát za týden od posledního krmení kvásek nakrmíme.
- Aby byl kvásek silný a zdravý, je třeba pro krmení dodržovat poměr 1:4:4 (tj. 5 g kvásku, 20 g mouky, 20 g vody).
3.2 Dej ho do péče, když jsi pryč
Jedete na dovolenou, služební cestu nebo na druhý konec světa? A co teď s kváskem? Dejte ho na hlídání spolu s návodem na péči nebo si ho jednoduše „zakonzervujete“!
Pokud plánujete odjet …
Jedete na dovolenou, služební cestu nebo na druhý konec světa? A co teď s kváskem? Dejte ho na hlídání spolu s návodem na péči nebo si ho jednoduše „zakonzervujete“!
Pokud plánujete odjet pryč na déle než týden, je nejjednodušší si v okolí najít někoho, kdo se o váš kvásek postará – tj. jednou za týden ho nakrmí podle návodu z předchozí lekce, který si vytisknete a předáte „chůvě“.
V případě, že takového člověka v okolí nemáte, je tu ještě jedna možnost – kvásek si tzv. zakonzervovat – buď usušit, zamrazit nebo hustěji nakrmit. Tyto možnosti si podrobněji probereme v dalším kroku této lekce.
3.3 Zakonzervuj ho, když nechceš delší dobu péct
Pokud se nemůžete o kvásek starat, lze ho tzv. „zakonzervovat“ . Takový kvásek vydrží delší dobu bez vaší péče a jakmile zase chcete péct, stačí ho opět oživit.
Konzervace kvásku se hodí v …
Pokud se nemůžete o kvásek starat, lze ho tzv. „zakonzervovat“ . Takový kvásek vydrží delší dobu bez vaší péče a jakmile zase chcete péct, stačí ho opět oživit.
Konzervace kvásku se hodí v těchto případech:
- Odjíždíme pryč a v okolí nemáme nikoho zodpovědného, kterému bychom kvásek dali na hlídání.
- Chceme si kvásek zálohovat pro případ, že by nám ten, který uchováváme v lednici umřel.
- Víme, že delší dobu nebudeme péct a chceme si kvásek uchovat.
Máme na výběr ze 3 možností konzervace:
1. Sušení
Jak na to: Nakrmený a prokvašený kvásek (tedy 9 hodin po nakrmení) rozetřeme na pečící papír a necháme vyschnout v pokojové teplotě z obou stran. Zcela vysušený kvásek skladujeme v uzavřené dóze v pokojové teplotě.
Oživení: Sušený kvásek vložíme do skleničky a rozmícháme s troškou teplé vody na hustotu hořčice. Necháme 24 hodin stát přikryté víčkem v pokojové teplotě. Poté ho nakrmíme, jak jsme zvyklí, dle postupu v kroku 3.1.
2. Mražení
Jak na to: Nakrmený a prokvašený kvásek (tedy 9 hodin po nakrmení) rozdělíme na malé bochánky (každý maximálně 30 g) a vložíme je na malý talířek a dáme předmrazit do mrazáku. Po 30 minutách jednotlivé bochánky přemístíme do sáčku nebo pytlíku a uchováváme v mrazáku až 6 měsíců.
Oživení: Vytáhneme jeden bochánek (30 g) z mrazáku, umístíme do skleničky a zalijeme ho 50 g teplé vody. Po 10 minutách přisypeme 50 g mouky. Zamícháme a necháme 24–48 hodin kvasit přikryté víčkem na lince. Jakmile kvásek začne produkovat bublinky a zvětšovat svůj objem, nakrmíme ho, jak jsme zvyklí, dle postupu v kroku 3.1.
3. Husté nakrmení
Jak na to: Kvásek vytáhneme z lednice, odebereme z něj 5 g a vložíme do misky. Těchto 5 g nakrmíme 20 g mouky a pouze 12 g vody. Vše promícháme a rukou propracujeme v kuličku těsta. Vložíme ji do skleničky, uzavřeme a skladujeme maximálně 3 týdny v lednici.
Oživení: Vytáhneme kuličku kvásku, odebereme 5 g a nakrmíme ho, jak jsme zvyklí, dle postupu v kroku 3.1.