Proč se výzva jmenuje Střevo-restart?

Jakákoliv změna jídelníčku začne ihned působit na náš střevní mikrobiom, který se dle odhadů vyvíjel milióny let tak, aby spolu s našimi geny fungoval v symbióze, tedy oboustranně prospěšném vztahu.

Hlavně v posledním století se mikrobiom mnoha lidí kvůli nepřirozeným potravinám, antibiotikům, stresu i dalším vlivům změnil a zredukoval. Tím byla narušena křehká rovnováha mezi mikroby a naším tělem, což podle akcelerujícího výzkumu v této oblasti má na naše zdraví zásadní vliv.

Začneme-li se navracet k přirozeným celistvým potravinám, převážně rostlinným a pokud zároveň zařadíme probiotické potraviny, můžeme se tím znovu přiblížit symbiotické rovnováze mezi mikrobiomem a našimi geny.

Změna střevního mikrobiomu přitom probíhá neustále a některé studie pozorují zásadní proměny již v méně než 28 dnech od změny jídelníčku. Proto zařazení dobře stravitelných přirozených rostlinných jídel do jídelníčku považujeme za restart střeva, který přináší úžasné benefity.

Zavřít