Přírodní tempeh ze sóji, lupiny i hrachu. Kde koupit, jak chutná a jak ho zpracovat?
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Zatímco ochucené sójové (a teď už i lupinové) tempehy jsou v kruhu příznivců zdravé stravy oblíbené a známé, přírodní (natural, bílý) tempeh tak známý a oblíbený není. Přitom už ho na trhu najdeme v mnoha různých druzích – nejen klasický sójový, ale také lupinový a hrachový. A kromě toho si takový tempeh můžete i snadno vyrobit doma.
Tento článek má za cíl ukázat vám výhody přírodního tempehu, seznámit vás s přírodními tempehy dostupnými na našem trhu a inspirovat vás, jak takový tempeh chutně v kuchyni zpracovat.
Výhody natural tempehu
Oproti ochucenému (uzenému, marinovanému či smaženému) tempehu je přírodní tempeh:
- chuťově neutrální – můžeme ho ochutit dle našich preferencí,
- snadno nasákne chuť marinády,
- neobsahuje zbytečné oleje, sůl a dochucovadla,
- lehce stravitelný a dietní,
- čerstvý a živý (kvůli tomu ale nevydrží příliš dlouho),
- plný bílkovin,
- nahradí v pokrmech maso.
Ochucené druhy tempehu jsou často velmi tučné (okolo 24–26 g tuku na 100 g výrobku vs. natural má okolo 5–11 g) a plné soli (až 1,4 g soli na 100 g výrobku; DDD soli je 5 g za den vs. natural má <0,1 g soli), jak jsme již psali v recenzi tempehů. Nejsou tudíž vhodné pro pravidelnou konzumaci. Naopak u natural tempehu tyto problémy odpadají. Je proto ideální zdravou surovinou do kuchyně!
Mnoho lidí ale neví, co si v kuchyni s takovým tempehem počít. Jak ho ochutit tak, aby byl dobrý. Přitom pokud se dobře ochutí, je natural tempeh v jídle dobrota!
Jak natural tempeh ochutit, aby z něj byla lahůdka
Právě příprava natural tempehu mnoho lidí odrazuje od jeho použití v kuchyni. Neví, co s ním. Jak ho používat, ochutit a připravit, aby byl dobrý.
Je mnohem jednodušší sáhnout po už hotovém výrobku k přímé konzumaci – uzeném, smaženém nebo marinovaném tempehu. Ty se hodí jíst jak samotné, tak v pečivu, do gulášů, zeleninovým směsí, salátů nebo knedlíků s „uzeným“. Nicméně kvůli vysokému obsahu soli a tuku s protizánětlivých omega 6 mastnými kyselinami nejsou tyto druhy úplně vhodné pro každodenní konzumaci. Spíše jako zpestření jídelníčku nebo jako tzv. „SOS“ potravina, když potřebujeme rychle jíst.
3 způsoby, jak si zamilovat přírodní tempeh
Syrový přírodní tempeh sám o sobě chutný tolik není (a některé zdroje ho ani nedoporučují jíst bez tepelné úpravy (1)). Můžeme ho přirovnat k syrovému masu – je třeba mu dát chuť třeba pomocí oleje, koření, bylinek, soli, sójové omáčky, octa, rajčatového pyré, ořechových a semínkových másel a dalších dochucovadel. Tak jak na něj?
- Tempeh osmažíme. Nejjednodušší a velice chutný způsob úpravy. Stačí tempeh nakrájet na kostičky nebo plátky a osmažit na trošce oleje (výjimečně ofritovat). Ideální příloha do salátů, jako posyp polévek, k bramborové či hrachové kaši nebo jen tak jako svačinka aj. O level výš tempeh posuneme, pokud ho před smažením na chvilku namočíme do ochucené marinády, anebo obalíme v těstíčku (tomu se říká „tempura“).
- Tempeh naložíme do marinády. Stejně jak nakládáme maso, naložíme i natural tempeh. Základem marinády je olej, koření (např. uzená či sladká paprika, česnek, grilovací koření, gyros koření apod.), sójová omáčka a případně i tekutý kouř. Naložený tempeh dále zpracujeme jako maso – grilujeme (steaky, špízy), smažíme, vaříme, pečeme.
- Tempeh povaříme s pokrmem. Tady kombinujeme dva předešlé způsoby. Nejdříve tempeh dozlatova osmažíme (např. s cibulkou) a poté dochutíme spolu s celým pokrmem. Tempeh chuť pokrmu dokonale nasaje.
Inspiraci na recepty (nejen) z natural tempehu jsme pro vás sepsali do mini e-booku 5+ lahodných receptů z tempehu, kterým nahradíte maso, který si zdarma můžete stáhnout, vytisknout a mít v kuchyni po ruce.
Přehled značek přírodních tempehů na českém trhu:
Na českém trhu zatím (r. 2021) není příliš široká nabídka přírodních tempehů. Celkově tu máme 5 značek, které je vyrábí, z nichž nejznámější je Sunfood.
- Sunfood – nejstarší, neznámější a nejprodávanější; první, kteří začali s prodejem tempehů na našem trhu; dodávají tempehy nejen do většiny zdravých výživ, ale také pod privátními značkami do supermarketů; jako jediní mají i natural (přírodní, bílý) tempeh
- Soyka – nejmladší firma nabízející široký sortiment sójových výrobků; dodává většinou do bezobalových prodejen a do e-shopů rohlik.cz a kosik.cz
- GreenNest – nová značka patřící do rodiny Sineafoods; výrobce lupinových tempehů
- Wild & Coco – firma specializující se hlavně na kokosové výrobky, zejména ty fermentované (jogurt, kefír aj.)
Do minulého roku na našem trhu byl dostupný pouze přírodní tempeh ze sóji, dnes tu máme už i přírodní tempeh z lupiny a hrachu.
Vzhledem k tomu, že přírodní tempeh je bezpečnější nejíst syrový (tepelně neupravený) a chuť tempehu závisí na tom, čím ho ochutíme, jsme tentokrát, na rozdíl od jiných našich recenzí, nehodnotili jeho vlastnosti. Všechny jsme otestovali a skvěle drží pohromadě, dobře se krájí a po ochucení jsou výborné. Proto jakýkoliv přírodní tempeh zvolíte, nešlápnete vedle. 🙂
Pojďme si přiblížit jednotlivé přírodní tempehy dostupné na našem trhu:
1. Tempeh sójový BIO, Sunfood (200 g)
Složení
sójové boby, fermentační kultura
Výživové údaje na 100 g
Energie | 656 kJ/143 kcal |
Tuky | 8,3 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 1,6 g |
Sacharidy | 3,8 g |
– z toho cukry | 1,7 g |
Bílkoviny | 16,7 g |
Sůl | 0 g |
Cena
cca 36 Kč za 200 g (cca 18 Kč za 100 g)
Dostupnost
zdravé výživy
2. Tempeh sójový Soyka (200 g)
Složení
sójové boby, startovací kultury
Výživové údaje na 100 g
Energie | 656 kJ/143 kcal |
Tuky | 8,3 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 1,6 g |
Sacharidy | 3,8 g |
– z toho cukry | 1,7 g |
Bílkoviny | 16,7 g |
Sůl | 0 g |
Cena
cca 80 Kč za 200 g (cca 40 Kč za 100 g)
Dostupnost
zdravé výživy, větší supermarkety (Kaufland), specializované internetové obchody nabízející i chlazené zboží (rohlik.cz aj.)
3. Tempeh z lupiny GreenNest (180 g)
Složení
bílá sladká lupina, jablečný kvasný ocet, jedlá sůl, fermentační kultura
Výživové údaje na 100 g
Energie | 703 kJ/167 kcal |
Tuky | 5,6 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 0,7 g |
Sacharidy | 12 g |
– z toho cukry | <0,5 g |
Bílkoviny | 18 g |
Sůl | <0,1 g |
Cena
cca 92 Kč za 180 g (cca 51 Kč za 100 g)
Dostupnost
bezobalové prodejny (Praha, Brno), internetové e-shopy (např. freshfridge.cz, puroshop.cz)
4. Tempeh ze zeleného hrášku mražený, Wild & Coco (200 g)
Složení
Zelený hrášek bio, tempehová kultura (rhizopus oligosporus)
Výživové údaje na 100 g
Energie | 351 kJ/84 kcal |
Tuky | 0,2 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 16 g |
– z toho cukry | 5,9 g |
Bílkoviny | 5,4 g |
Sůl | <0,1 g |
Cena
cca 119 Kč za 200 g (cca 60 Kč za 100 g)
Dostupnost
internetový obchod wildandcoco.com
5. Tempeh sójový BIO mražený, Wild & Coco (200 g)
Složení
sójové boby, tempehová kultura (rhizopus oligosporus)
Výživové údaje na 100 g
Energie | 947 kJ/227 kcal |
Tuky | 11 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 1,4 g |
Sacharidy | 3,9 g |
– z toho cukry | 3,4 g |
Bílkoviny | 22 g |
Sůl | <0,1 g |
Cena
cca 99 Kč za 200 g (cca 50 Kč za 100 g)
Dostupnost
internetový obchod wildandcoco.com
Slovo na závěr
Přírodní tempeh je skvělou potravinou do každé zdravé kuchyně. Nejenomže je dietní, lehce stravitelný a plný bílkovin, ale díky správné úpravě (viz např. článek 5+ lahodných receptů z tempehu, kterým nahradíte maso) je i chutnou a uspokojivou náhradou masa. A navíc dnes už můžeme v našem jídelníčku střídat i druhy – kromě sójového na trhu seženeme i lupinový a hrachový, anebo si můžeme celkem snadno v domácích podmínkách vytvořit vlastní tempeh z nejrůznějších luštěnin – kromě klasiky sóji a hrachu, také z čočky, fazolí aj.
E-book 10× lahodné recepty z tempehu, kterým nahradíte maso
Jak vařit z přírodního tempehu tak, aby byl výsledný pokrm na jedničku s hvězdičkou a všem chutnal? Naučte se naše oblíbené recepty!
Inspirace, recepty a tipy, jak v kuchyni používat natural i uzený tempeh – v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout a mít po ruce jako kuchařku.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.