Originální rajčatová polévka, která potěší i jako hlavní chod
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poctivá rajčatová polévka patří k mým nejoblíbenějším. Nenechte se mýlit, pokud se vám vybaví červená voda s rýží, která se kdysi podávala ve školní jídelně. Tato polévka je plná chuti a vůně, oblíbí si ji jak děti, tak dospělí.
Ingredience
- 5 ks rajčat
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- olej
- rajčatové pyré
- kokosové mléko
- zeleninový vývar
- datlový sirup
- černá čočka
1. Připravíme základní ingredience
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, totéž uděláme s česnekem. Tento základ dáme smažit na menší množství oleje. Bokem se do hrnce dáme vařit cca 100 g černé čočky.
2. Spaříme a oloupeme rajčata
Rajčata si ze spodní strany nařízneme a zalijeme na dvě minuty vařící vodou.
Po dvou minutách vodu vylijeme, necháme rajčata trochu vychladnout a poté by nám měla jít krásně oloupat.
Tip: Pokud nemáte moc času nebo jste majitelé kvalitního mixéru, můžete tento krok vynechat. Polévka ale nemusí být tolik krémová.
Poté rajčata nakrájíme na menší kousky a přihodíme do hrnce s cibulí a česnekem.
3. Přidáváme další suroviny a koření
K zelenině přidáváme postupně další ingredience, které nám pomalu ze směsi zeleniny pomalu vytvoří polévku. Začneme zhruba 2 dcl zeleninového vývaru, poté přidáváme pět lžic rajčatového pyré a dvě lžíce datlového sirupu, aby byla polévka příjemně nasládlá. Na závěr přidáme dvě lžíce tuhé části kokosového mléka. Osolíme, opepříme a všechno rozmixujeme.
4. Nazdobíme a pustíme se do jídla!
Polévku nalijeme do misky a přidáme několik lžic uvařené černé čočky. Ta nám polévku nejenom příjemně ozvláštní vizuálně a chuťově, ale hlavně dodá porci bílkovin. K rajčatové dobrotě se chuťově velmi hodí bazalka, kterou můžeme pokrájet a vmíchat do polévky. Já jsem si nakonec svůj oběd posypala konopnými semínky.
Tip: Pokud nemáte chuť na černou čočku a rádi byste si polévku dali standardním způsobem s chlebem, tady najdete návod, jak si ho upéct doma.
Dobrou chuť!
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.