před 4 lety Děkování13 lidí poděkovalo

Originální rajčatová polévka, která potěší i jako hlavní chod

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Krémovou tomatovou polévku obohacenou o černou čočku dělám tak často, že už mi na ní nepřijde nic zvláštního. Nedávno jí ale u nás ochutnal tchán, který mívá k mé rostlinné kuchyni výhrady, a olizoval se až za ušima. Při další návštěvě se ptal, jestli náhodou zase nemám „tu dobrou polívku z minula“. Takhle moc je výborná!

Poctivá rajčatová polévka patří k mým nejoblíbenějším. Nenechte se mýlit, pokud se vám vybaví červená voda s rýží, která se kdysi podávala ve školní jídelně. Tato polévka je plná chuti a vůně, oblíbí si ji jak děti, tak dospělí.

Ingredience

  • 5 ks rajčat
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • rajčatové pyré
  • kokosové mléko
  • zeleninový vývar
  • datlový sirup
  • černá čočka

1. Připravíme základní ingredience

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, totéž uděláme s česnekem. Tento základ dáme smažit na menší množství oleje. Bokem se do hrnce dáme vařit cca 100 g černé čočky.

2. Spaříme a oloupeme rajčata

Rajčata si ze spodní strany nařízneme a zalijeme na dvě minuty vařící vodou.

Po dvou minutách vodu vylijeme, necháme rajčata trochu vychladnout a poté by nám měla jít krásně oloupat.

Tip: Pokud nemáte moc času nebo jste majitelé kvalitního mixéru, můžete tento krok vynechat. Polévka ale nemusí být tolik krémová.

Poté rajčata nakrájíme na menší kousky a přihodíme do hrnce s cibulí a česnekem.

3. Přidáváme další suroviny a koření

K zelenině přidáváme postupně další ingredience, které nám pomalu ze směsi zeleniny pomalu vytvoří polévku. Začneme zhruba 2 dcl zeleninového vývaru, poté přidáváme pět lžic rajčatového pyré a dvě lžíce datlového sirupu, aby byla polévka příjemně nasládlá. Na závěr přidáme dvě lžíce tuhé části kokosového mléka. Osolíme, opepříme a všechno rozmixujeme.

4. Nazdobíme a pustíme se do jídla!

Polévku nalijeme do misky a přidáme několik lžic uvařené černé čočky. Ta nám polévku nejenom příjemně ozvláštní vizuálně a chuťově, ale hlavně dodá porci bílkovin. K rajčatové dobrotě se chuťově velmi hodí bazalka, kterou můžeme pokrájet a vmíchat do polévky. Já jsem si nakonec svůj oběd posypala konopnými semínky.

Tip: Pokud nemáte chuť na černou čočku a rádi byste si polévku dali standardním způsobem s chlebem, tady najdete návod, jak si ho upéct doma.

Dobrou chuť!

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 13 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨