před 4 lety Děkování130 lidí poděkovalo

Obilný sýr chudých („Kechek el fouqara“), nejlevnější alternativa sýru (a bez mléka)

Toto je fermentovaný super-recept s blahodárnými účinky na mikrobiom.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Nejlevnější, nejjednodušší a zároveň chuťově nejvíce podobná alternativa sýru –⁠ vhodná pro alergiky na mléko i vegany. Pouze ze 3 ingrediencí, které má každý v kuchyni. Zrání sice zabere chvilku času, ale vyplatí se!

Kechek el fouqara je původně libanonský recept na fermentovaný obilný sýr z pšeničného bulguru. Klasický kišk (či kašk) se fermentuje pomocí kozího jogurtu. Ne všichni lidé ale dříve měli kozy či dostatek peněz na koupi mléka nebo jogurtu, a tak vyráběli kišk zcela bez jogurtu. Pouze z fermentovaného bulguru, vody a soli. Tento recept proto dostal název „The Poor Man’s Cheese“, aneb sýr chudých. Chuťově dost připomíná ovčí sýr.

Jak vzniká bulgur

Pšenice se nejdříve namočí do vody a nechá částečně naklíčit. Poté se v páře uvaří. Vařené zrno se usuší a nakonec nahrubo nadrtí a vzniká bulgur. Díky tomuto složitého postupu se uvnitř zrna přemění škrob na jednodušší sacharidy a bulgur se stává velmi dobře stravitelným. Je to ideální surovinou pro výrobu výborného, výživného a dobře stravitelného sýru.

Ingredience:

  • 150 g bulguru (můžeme použít i quinou nebo ječmenné krupky)
  • 350 g vody
  • 9 g soli

1. Uvaříme bulgur

Bulgur nasypeme do hrnce a zalijeme 350 g horké vody, přidáme sůl a povaříme na mírném plameni 10 minut do vsáknutí veškeré vody.

2. Rozmixujeme

Tyčovým mixérem bulgur rozmixujeme na kaši. Necháme vychladnout a čistýma rukama uděláme z bulguru kuličku těsta.

Tip: Vyzkoušet můžete i tradiční kišk s jogurtem. Použijte uvařený a rozmixovaný bulgur z 2. kroku a smíchejte ho 1:1 s rostlinným jogurtem (ten můžete buď koupit, anebo si sami vyrobit, například podle některého z našich receptů) a nechejte 1–⁠2 dny fermentovat. Poté můžete konzumovat, přecedit, vytvořit kuličky a zalít olejem nebo i nasušit.

3. Těsto vložíme do misky a necháme fermentovat

Kuličku těsta utlačíme do širší, ale nízké sklenice nebo krabičky (aby se nám dobře vytahoval) a zakryjeme kapesníkem nebo látkou a necháme v pokojové teplotě fermentovat do druhého dne.

4. Každý den nebo obden těsto promačkáme

Každý den (lze ale i obden, pokud nemáme zrovna čas) těsto vezmeme čistýma rukama z nádoby a pořádně promícháme a promačkáme (jako bychom hnětli těsto), aby se okoralá vrstva dostala dovnitř těsta a naopak. Uplácáme opět kuličku a vložíme zpět do nádoby a zakryjeme.

Opakujeme každý den nebo obden po dobu 10–⁠14 dnů (můžeme ještě déle, až 4 či 5 týdnů –⁠ stojí to za to!).

5. Ochutíme, ukoulíme kuličky a zalijeme olejem

Jakmile začne mít bulgur mírně kyselou chuť a sladký nádech, je hotovo. Do těsta můžeme rukama zapracovat koření nebo bylinky dle chuti (já jsem použila do jedné várky kořenící směs na špagety, do druhé lahůdkové droždí, uzenou a klasickou mletou papriku a do třetí várky směs bylinkové máslo), ale není to nutné, dobrý je i bez toho.

Z těsta tvoříme malé kuličky (např. 3 cm v průměru) a vkládáme do vyšší sklenice. Zalijeme až po okraj olivovým olejem. Do oleje můžeme na chuť a vůni ještě přidat bobkový list, kuličky pepře a plátky cibule nebo jiné koření. Necháme týden až 3 měsíce uležet.

Tip: Pokud chceme výživné, instantní a lehké jídlo s sebou na cesty (např. na hory), z hmoty netvarujeme kuličky, ale rozetřeme ji na plát sušičky nebo na plech a necháme dokonale vysušit na 40 °C (abychom nezničili prospěšné bakterie). Zcela vysušenou hmotu nalámeme do mixéru a rozmixujeme na prášek. Uchováváme v uzavřené sklenici v pokojové teplotě a můžeme používat podobně jako krupici (na výrobu instantních kaší, na zahušťování polévek aj.).

6. Postupně ujídáme 🙂

Uchováváme v lednici. Píše se, že takto vydrží až rok. My jsem ale tak dlouho ještě nevydrželi čekat a vždy u nás zmizí během týdne. Nejraději ho máme jen tak, na chlebu nebo nakrájený v salátech či těstovinách.

Zbylý olivový olej ze sýru můžeme používat do vaření, do salátů, těstovin, pomazánek, anebo do něj naložit novou dávku.


E-book Rostlinné sýry 4× jinak ke stažení (zdarma)

Jak si vyrobit lahodné rostlinné sýry různých druhů, konzistencí i chutí?

Recepty na naše nejoblíbenější sýry v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 130 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨