Ihned měkké veganské perníčky z celozrnné mouky (bez cukru, vejce a másla)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience na 3 plechy:
- 300 g celozrnné pšeničné mouky (my použili Pernerku), příp. špaldové mouky
- 70 g kokosového oleje
- 120 g rostlinného mléka (např. mandlového, lze vyrobit doma)
- 6–9 lžic javorového sirupu (dle toho, jak máte rádi sladké; pokud dáte 6 lžic, budou jen decentně sladké; pokud dáte více lžic sirupu, dejte o pár gramů méně mléka, aby konzistence těsta zůstala stejná)
- lněné vejce (1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody)
- 1 a 1/2 lžíce perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
1. Vytvoříme těsto a necháme ho odležet
Do malé mističky nebo hrníčku nasypeme lžíci mletých lněných semínek a vlijeme vodu. Zamícháme a necháme odstát 5–10 minut.
Do mísy nasypeme všechny suché ingredience – prosátou mouku, sůl, sodu a koření. V jiné míse vyšleháme (stačí metličkou) olej, sirup a lněné vejce. Suché ingredience smícháme s tekutými a vytvoříme velmi měkké a mírně lepivé těsto (nebude to koule těsta, ale bude se spíše roztíkat do stran, ztuhne v lednici). Vložíme ho na kus potravinářské fólie, zabalíme a necháme přes noc odležet v lednici.
2. Těsto vyválíme a vykrájíme perníčky
Druhý den těsto vyndáme z lednice. Předehřejeme troubu na 180 °C, těsto vyválíme na plát cca 3–4 mm tlustý a vykrajujeme perníčky. Pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
3. Perníčky pečeme 8–10 minut
Pečeme cca 8–10 minut. Kontrolujeme spodek perníčků, jakmile je zlatavý, vytahujeme – perníčky budou vypadat jakoby ještě „nedodělaně“. Pokud tuto dobu prošvihneme, budou tvrdé.
Perníčky můžeme pro lesklý efekt potřít směsí z kokosového oleje a sirupu, anebo zdobit polevou dle chuti.
Uchováváme je v krabici v chladu.
Tip: Tyto perníčky jsou výborné také slepené marmeládou a polité čokoládou.
Přejeme hodně radosti při tvoření a dobrou chuť!
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.