před 4 lety Děkování130 lidí poděkovalo

Ihned měkké veganské perníčky z celozrnné mouky (bez cukru, vejce a másla)

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Jak upéct perníčky, aby byly ihned měkké a vláčné? A zároveň byly i bez bílého cukru, bílé mouky, mléčných produktů a vejce? Přepracovali jsme tradiční osvědčený rodinný recept na medové perníčky do zdravější veganské podoby. Tyto perníčky si – stejně jako my – zamiluje i vaše rodina.

Ingredience na 3 plechy:

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky (my použili Pernerku), příp. špaldové mouky
  • 70 g kokosového oleje
  • 120 g rostlinného mléka (např. mandlového, lze vyrobit doma)
  • 6–9 lžic javorového sirupu (dle toho, jak máte rádi sladké; pokud dáte 6 lžic, budou jen decentně sladké; pokud dáte více lžic sirupu, dejte o pár gramů méně mléka, aby konzistence těsta zůstala stejná)
  • lněné vejce (1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody)
  • 1 a 1/2 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli

1. Vytvoříme těsto a necháme ho odležet

Do malé mističky nebo hrníčku nasypeme lžíci mletých lněných semínek a vlijeme vodu. Zamícháme a necháme odstát 5–10 minut.

Do mísy nasypeme všechny suché ingredience – prosátou mouku, sůl, sodu a koření. V jiné míse vyšleháme (stačí metličkou) olej, sirup a lněné vejce. Suché ingredience smícháme s tekutými a vytvoříme velmi měkké a mírně lepivé těsto (nebude to koule těsta, ale bude se spíše roztíkat do stran, ztuhne v lednici). Vložíme ho na kus potravinářské fólie, zabalíme a necháme přes noc odležet v lednici.

2. Těsto vyválíme a vykrájíme perníčky

Druhý den těsto vyndáme z lednice. Předehřejeme troubu na 180 °C, těsto vyválíme na plát cca 3–4 mm tlustý a vykrajujeme perníčky. Pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem.

3. Perníčky pečeme 8–10 minut

Pečeme cca 8–10 minut. Kontrolujeme spodek perníčků, jakmile je zlatavý, vytahujeme – perníčky budou vypadat jakoby ještě „nedodělaně“. Pokud tuto dobu prošvihneme, budou tvrdé.

Perníčky můžeme pro lesklý efekt potřít směsí z kokosového oleje a sirupu, anebo zdobit polevou dle chuti.

Uchováváme je v krabici v chladu.

Tip: Tyto perníčky jsou výborné také slepené marmeládou a polité čokoládou.

Přejeme hodně radosti při tvoření a dobrou chuť!

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Tento recept je mls 😋

V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 130 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨