Hrachové kari se sladkou tečkou, neobvyklá chuťová kombinace
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Kari je díky jeho proslulosti pokrm opravdu mnoha podob. My si v tomto receptu uděláme jeho méně známou hrachovou verzi a k tomu i s pečeným banánem, který je zde opravdová bomba!
Co budeme potřebovat na 1 větší porci:
- 150g vařeného žlutého hrachu
- 2 lžíce červené kari pasty
- šťáva z 1/2 většího citrónu
- 250g kokosového mléka (3/4 plechovky)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- hrst listového špenátu
- brokolice
- kokosový nebo olivový olej
- sůl
Pečený banán
- banán
- 1 lžička kokosového oleje
- skořice
Postup:
1. Namočíme hrách
Hrách namočíme alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc.
2. Uvaříme hrách
Vaříme zhruba 1,5 hodiny nebo dokud hrách není zcela měkký. Během samotného vaření občas promícháme a sebereme bílou pěnu, která se utvoří na hladině.
Tip: pro lepší stravitelnost můžeme vařit společně s bobkovým listem nebo jedlou sodou – té přidáme jen asi 1/4 lžičky, jinak by mohla způsobit přílišné rozvaření hrachu, funguje totiž jako urychlovač.
3. Vše hezky k sobě
Teď začíná zábava!
Do mírně rozehřátého oleje přidáme 2 lžíce červené kari pasty a necháme chvilku provonět. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cibulku. Jakmile začne sklovatět, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a za občasného míchání necháme péct zhruba 5 minut. Hned poté do pánve hodíme zbytek zeleniny – v tomto případě kousky brokolice a špenátu. Nakonec i samotný hrách.
4. Přidáme kokosové mléko
Obsah pánve zalijeme kokosovým mlékem a necháme chvíli povařit. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou, solí a pro sladší chuť můžeme i kapku javorového sirupu.
Věděli jste, že ke sběru kokosů se hlavně na některých thajských farmách využívá opičí práce a týká se to i mlék běžně dostupných v ČR? Proto doporučujeme použít spíše bio kokosové mléko, kde je díky certifikaci nižší riziko nebo námi ověřené mléko od Wild&Coco, které pochází z farem s ručním sběrem od placených pracovníků.
5. Sladká tečka na závěr
Na pánvi rozehřejeme lžičku kokosového oleje a přidáme na kolečka nakrájený banán, posypaný lehce skořicí a na mírném plameni opečeme z obou stran.
6. Můžeme podávat
Pro zpestření můžeme pokrm ještě nazdobit černým sezamem, jarní cibulkou nebo koriandrem.
Jako přílohu podáváme rýži či quinou :).
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.