před 4 lety Děkování16 lidí poděkovalo

Hrachové kari se sladkou tečkou, neobvyklá chuťová kombinace

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Kari, jídlo známé snad po celém světě. Ještě aby ne, jeho kořeny jsou staré přes 4000 let! I přes to, že v Evropě se dosud název kari chybně užívá i pro směsici koření, je původně označením pokrmu, připomínající například ragú, kousky masa, směsi zeleniny nebo třeba ryb v omáčce.

Kari je díky jeho proslulosti pokrm opravdu mnoha podob. My si v tomto receptu uděláme jeho méně známou hrachovou verzi a k tomu i s pečeným banánem, který je zde opravdová bomba!

Co budeme potřebovat na 1 větší porci:

  • 150g vařeného žlutého hrachu
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • šťáva z 1/2 většího citrónu
  • 250g kokosového mléka (3/4 plechovky)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • hrst listového špenátu
  • brokolice
  • kokosový nebo olivový olej
  • sůl

Pečený banán

  • banán
  • 1 lžička kokosového oleje
  • skořice

Postup:

1. Namočíme hrách

Hrách namočíme alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc.

2. Uvaříme hrách

Vaříme zhruba 1,5 hodiny nebo dokud hrách není zcela měkký. Během samotného vaření občas promícháme a sebereme bílou pěnu, která se utvoří na hladině.

Tip: pro lepší stravitelnost můžeme vařit společně s bobkovým listem nebo jedlou sodou – té přidáme jen asi 1/4 lžičky, jinak by mohla způsobit přílišné rozvaření hrachu, funguje totiž jako urychlovač.

3. Vše hezky k sobě

Teď začíná zábava!

Do mírně rozehřátého oleje přidáme 2 lžíce červené kari pasty a necháme chvilku provonět. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cibulku. Jakmile začne sklovatět, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a za občasného míchání necháme péct zhruba 5 minut. Hned poté do pánve hodíme zbytek zeleniny – v tomto případě kousky brokolice a špenátu. Nakonec i samotný hrách.

4. Přidáme kokosové mléko

Obsah pánve zalijeme kokosovým mlékem a necháme chvíli povařit. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou, solí a pro sladší chuť můžeme i kapku javorového sirupu.

Věděli jste, že ke sběru kokosů se hlavně na některých thajských farmách využívá opičí práce a týká se to i mlék běžně dostupných v ČR? Proto doporučujeme použít spíše bio kokosové mléko, kde je díky certifikaci nižší riziko nebo námi ověřené mléko od Wild&Coco, které pochází z farem s ručním sběrem od placených pracovníků.

5. Sladká tečka na závěr

Na pánvi rozehřejeme lžičku kokosového oleje a přidáme na kolečka nakrájený banán, posypaný lehce skořicí a na mírném plameni opečeme z obou stran.

6. Můžeme podávat

Pro zpestření můžeme pokrm ještě nazdobit černým sezamem, jarní cibulkou nebo koriandrem.

Jako přílohu podáváme rýži či quinou :).

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 16 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨