Čočkové chilli se zeleninou, mexická klasika, která překvapí
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Je to jedno z nejpopulárnějších jídel Tex-Mex kuchyně a já na něm nejvíc oceňuji to, že se dá pokaždé udělat jinak. Do základu se dá použít pokaždé jiná zelenina, jiné luštěniny a stejně tak se dá dle preferencí pohrát s množstvím pálivého chilli. Toto jídlo tedy může uspokojit chuťové buňky téměř každého jedlíka. Dnes pro vás mám mou oblíbenou variantu s černou a červenou čočkou.
Ingredience na cca 4 porce
- cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1/2 pórku
- chilli paprička
- 100 g červené čočky
- 100 g černé čočky
- hrnek předem uvařených fazolí (v případě spěchu, nebo pokud nás doma uvařené luštěniny příliš nadýmají, se dá hrnek nahradit jednou konzervou koupených fazolí)
- loupaná krájená rajčata
- rajčatové pyré
- olej
- koření – skořice, oregano, kmín, uzená paprika, muškátový oříšek, koriandr
- zeleninový vývar
1. Připravíme zeleninu
Oloupeme a jemně nakrájíme cibuli, česnek, mrkev a chilli, na větší kousky potom nakrájíme i očištěný pórek. Zeleninu osmahneme na menším množství oleje, dokud nezměkne.
2. Přidáme koření
Poměrně záhy přidáme k zelenině koření, které je uvedené v seznamu ingrediencí a dál restujeme. Já jsem přidala od každého druhu menší čajovou lžičku. Pokud by se zelenina v hrnci začala přichytávat, podlijeme jí trochou vody. Poté přidáme 3 polévkové lžíce rajčatového pyré a opět chvíli restujeme.
3. Přidáme luštěniny
V dalším kroku přidáme k zeleninové směsi propláchnutou černou i červenou čočku. Obě tyto čočky mají tu výhodu, že se nemusí předem namáčet. Vše zalijeme půl litrem zeleninového vývaru a necháme 30 minut vařit společně.
4. Blížíme se do finále
Po půl hodince vaření zkontrolujeme, zda je čočka měkká. Pokud ano, posledním krokem je vmíchání poloviny konzervy loupaných krájených rajčat a zhruba hrnek předem uvařených fazolí. Ty doporučuji den před samotným vařením na 12 hodin namočit a poté vařit v nové vodě spolu s 1/4 lžičky sody a bobkovým listem – zvýšíte tak jejich stravitelnost. Vše promícháme a dle preferencí můžeme dochutit solí, pepřem, chilli…
Dobrou chuť!
K zeleninovému chilli se výborně hodí rýže, nebo v rámci udržení mexické kuchyně můžeme zvolit kukuřičné nachos. Finální výsledek je ale výborný i sám o sobě. Dobrou chuť!
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.
Chcete přidat komentář k článku?
Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.