před 2 týdny 3 to se mi líbí

Bojíte se, že se nakazíte koronavirem přes pečivo? 3 tipy, jak se bránit

„Tvrdí, že má koronavirus a chodí lízat pečivo do supermarketů,“ píše se v titulcích novin. Tato zpráva proletěla celým Českem. A mnozí z nás se začali bát kupovat pečivo. Co na to říkají odborné organizace? Je opravdu možné se nakazit přes pečivo? Pojďme si to ujasnit a zjistit, co můžeme dělat pro to, abychom minimalizovali případné riziko.

Viry se na pečivu nemnoží, ale nakažený ho může infikovat

Dle oficiálních údajů FDA se respirační onemocnění SARS (způsobené coronaviry) s největší pravděpodobností na potravinách včetně pečiva se nemnoží. Nicméně člověk jako přenašeč viru může povrchy a potraviny kontaminovat – ať už dotykem nebo kýchnutím. Virus může poté na povrchu potravin i předmětů přežít i několik hodin a tím pádem nakazit nás, kteří na ně sáhneme nebo ho sníme (zdroj). Toto riziko je ale velmi malé (zdroj).

3 doporučené tipy, jak se virům na pečivu bránit

1. Upečte si vlastní

Upéct si pečivo doma je nejjistější možnost, jak se vyhnout riziku. Většina z nás má přirozeně obavy, že péct doma je složité a časově náročné. Kdo ale jednou strach překonal (podobně jako já), tak zjistil, že to složité opravdu není. Stačí mít správný návod. Najednou zjistíte, že jiné než domácí pečivo už ani nechcete. A díky kvásku (návod pro začátečníky) není ani třeba kupovat droždí.

Pokud ale nemáte jinou možnost, než pečivo kupovat (a nechcete se ho kvůli koronaviru vzdát), tady jsou další možnosti, jak riziko snížit:

2. Vybírejte balené pečivo

Na jednu stranu dle odborníků balené pečivo nabízí větší jistotu, že na něj nikdo nesahal a nekýchal, na druhou stranu plastové obaly jsou zbytečný odpad. Ekologický boj s plasty v supermarketech ale ustupuje právě ochraně před koronavirem. (zdroj)

Nicméně vzhledem k tomu, že dle čerstvé americké studie z 11. 3. 2020 (která ale nebyla znovu přezkoumána), vydrží viry na plastovém obalu více než 24 hodin (až 5 dní), nemusí být ani tato možnost nejbezpečnější.

Pro zmírnění rizik při manipulaci s balenými potravinami (i pečivem) odborníci doporučují používat v obchodech i doma rukavice, nechat doma balené potraviny pár hodin „stát“ a hlavně umývat si ruce před manipulací a konzumací potravin.

3. Znovu ho ohřejte

Centrum zdraví, výživy a potravin (CZVP) i WHO doporučuje jako prevenci veškeré zakoupené pečivo (zejména to nebalené) ohřát (třeba v troubě) na teplotu okolo 70°C po dobu cca 2 minut. „Budete mít pečivo bez povrchové kontaminace (mimo termorezistentní spóry) a ještě bude křupavé,“ radí centrum (zdroj). Studie potvrzují, že koronaviry se ničí zahřátím na teplotu vyšší než 56°C.

Mražení v tomto případě zřejmě nepomáhá. Výzkumy podobných kmenů koronavirů ukázaly, že obecně jsou koronaviry stabilní i při extrémně nízkých teplotách. Bylo prokázáno, že přežívají až dva roky při teplotě -20 stupňů Celsia. (zdroj)

Podobně jako přes nebalené pečivo, se mohou viry přenášet i přes ovoce a zeleninu. Tam je dle FDA i WHO důležité dobře potraviny umýt pod tekoucí vodou (druhy, u kterých je to možné i řádně vydrhnout kartáčkem a poté kartáček umýt ve vodě s troškou mýdla) a případné slupky oloupat. Mantra vědců a odborníků zní: „Umývejte si ruce. A vařte jídlo.(zdroj)

3 to se mi líbí

Diskuse k článku