3 tipy na rostlinné obědy do práce nebo do školy, vhodné i pro sportovce
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tyto 3 jednoduché misky, založené na celistvých rostlinných surovinách, si můžeme připravit doma a vzít s sebou do krabičky. Jsou dobré jak studené tak teplé.
Pokud se vám recepty budou líbit a chtěli byste takových tipů více a navíc se dozvědět, jak mít podobné obědy hotové za 10–15 minut, koukněte na náš e-book, ve kterém jsou desítky dalších obědových mís a návod, jak při jejich přípravě postupovat co nejefektivněji a také, jak jednotlivé suroviny připravovat pro co nejlepší stravitelnost.
Asijská s arašídovým dresinkem
Složení misky
Obiloviny, luštěniny:
- pohankové Soba nudle
- orestované tofu (uzené)
Zelenina:
- mrkev (nahrubo nastrouhaná)
- pečená paprika (pásky)
- červené zelí (nudličky)
- mungo klíčky
- plátek citronu na pokapání
Posyp:
- petrželka
- arašídy
- konopné semínko
Ostatní:
- marinované žampiony v sojové omáčce
Dresink
Ingredience:
- 40 g arašídového másla
- 1 a 1/4 lžíce citronové šťávy
- 3/4 lžíce javorového sirupu
- 1/4 lžičky kari pasty
- 1 malý stroužek česneku
- 1/4 lžičky nasekaného zázvoru (není nutné)
- 0,5–1 lžíce sojové omáčky
- voda nebo kokosové mléko dle potřeby
Postup:
- Zázvor nasekáme na malinké kostičky (lze ale vynechat nebo nahradit špetkou sušeného zázvoru).
- Do misky roztlačíme česnek, přidáme zázvor a všechny ostatní ingredience.
- Postupně přidáváme vodu nebo kokosové mléko do požadované konzistence.
- Pořádně promícháme.
Jarní s křenovým dresinkem
Složení misky
Obiloviny, luštěniny:
- černá rýže
- pučálka z hrachu
Zelenina:
- polníček
- ředkvičky
- bílá ředkev (naspiralizovaná)
- mrkev (naspiralizovaná)
- cherry rajčata
- řeřicha
- křen
Posyp:
- konopné semínko
- dýňové semínko
Ostatní:
- bazalkové pesto
Dresink
Ingredience:
- 100 g kešu ořechů
- 2 lžíce hořčice
- šťáva z 1/2 citronu
- cca 1 cm křenu (dle ostrosti)
- pepř
- sůl
- voda
Postup:
- Kešu ořechy na 5 hodin dopředu namočíme do vody (ale není nutné).
- Všechny ingredience (kešu přidáme bez namáčecí vody) spolu s 1/4 šálku vody rozmixujeme.
- V průběhu mixování případně přidáváme další vodu, aby vznikl hladký dresink.
Duhová s tahini dresinkem
Složení misky
Obiloviny, luštěniny:
- čirok (obarvený řepovou šťávou)
- ne-masové koule (recept níže)
Zelenina:
- pečený květák (obarvený kurkumou)
- lollo salát
- kysané červené zelí
- polníček
- klíčky vojtěšky
Posyp:
- černý sezam
Dresink
Ingredience:
- 40 g tahini
- 1/2 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1 malý stroužek česneku (není nutné)
- špetka soli
- voda dle potřeby (cca 1,5–3 lžíce)
Postup:
- Do misky roztlačíme česneku a přidáme všechny ostatní ingredience.
- Postupně přidáváme vodu do požadované konzistence.
- Pořádně promícháme.
Ne-masové koule
Ingredience:
- 400 g vařené cizrny
- 1/2 červené papriky (nadrobno)
- 1/2 červené cibule (nadrobno)
- 2 hrnky kapusty (nadrobno)
- 1/2 hrnku hrášku
- 1/2 hrnku kukuřice
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1 lžička mletého česneku
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušené bazalky
- 3/4 lžičky soli
- pepř
- 1 lžíce oleje
Postup:
- Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku a kapustu.
- Osmahnutou zeleninu, cizrnu, hrášek, kukuřici a koření rozmixujeme najemno.
- Přidáme vločky a pomixujeme, až nám vznikne těsto, které lze tvarovat (pokud je příliš mokré, přidáme víc vloček nebo trochu mouky).
- Z těsta vytvoříme kuličky.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 25–35 minut, dozlatova.
Zrychlovací tipy:
- Základní suroviny mějte připravené předem. Obiloviny i luštěniny si můžete dělat do zásoby. Buď do lednice nebo do mražáku. Zásoby můžete vytvářet např. o víkendu, když máte dostatek času. Příprava podobného obědu je pak záležitostí několika minut.
- Naplánujte si obědy dopředu a nakupte suroviny hromadně. Detailní plán na 6 týdnů, vč. nákupních seznamů najdete v našem e-booku.
- Misku si můžete nachystat večer předem a ráno jen sbalit s sebou. Pokud ji chcete jíst teplou a v práci či ve škole nemáte možnost si ji ohřát, ohřejte ji ráno. Do oběda většinou vydrží vlažná v běžné dóze. Případně ji můžete dát do termosky na jídlo.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.